Informacje

Chemiczna struktura kumaryny (C2H6O2). / autor: Fot. Wikipedia / Calvero
Chemiczna struktura kumaryny (C2H6O2). / autor: Fot. Wikipedia / Calvero

Stany Zjednoczone: znana polska wódka musiała zmienić skład

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 6 września 2024, 18:45

    Aktualizacja: 18 września 2024, 11:31

  • Powiększ tekst

Producent popularnego polskiego trunku, żeby móc zaistnieć ze swym bestsellerem w Stanach Zjednoczonych, musiał zmienić jego skład. Wszystkiemu winna jest obecna w składzie produktu kumaryna – naturalny związek chemiczny, który spożywany w znaczących ilościach może mieć działanie toksyczne.

Uwagi do wódki z trawą żubrową, popularnej w Polsce Żubrówki, zgłosiła Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA). Powodem takiej decyzji było potencjalne ryzyko zdrowotne (m.in. działanie toksykologiczne sprzyjające powstawaniu marskości wątroby), związane z obecnością w rzeczonej trawie z Puszczy Białowieskiej związku chemicznego, który jest w Stanach zakazany.

Komu nie podoba się trawka?

Chodzi o kumarynę – organiczny związek chemiczny z grupy benzopironów, lakton kwasu o-hydroksycynamonowego. Związki kumarynowe występują w roślinach jako glikozydy, niekiedy są składnikiem olejków eterycznych. W hydrolizie enzymatycznej rozkładają się na cukry i wolne kwasy kumarynowe, w wyniku czego wyzwala się przyjemny i charakterystyczny zapach siana. I właśnie ten zapach wyróżnia Żubrówkę.

Zmiana składu pomogła

Choć ilość kumaryny w Żubrówce jest niewielka i przy umiarkowanym spożyciu trunku nie stanowi ona zagrożenia dla ludzi, a w wódce z trawą żubrową o wiele bardziej niebezpieczny jest sam alkohol, niż zawarte w nim roślinne dodatki – przepisy są przepisami. Aby je obejść, polski producent stworzył specjalną wersję wódki na amerykański rynek – bez kumaryny.

Stany Zjednoczone stały się więc jednym z nielicznych dużych krajów, w których nie można dostać w sklepie czy restauracji specjału z Podlasia. Zgodnie z prawem Unii Europejskiej w produktach spożywczych maksymalna dopuszczalna zawartość kumaryny wynosi 2 mg na kg produktu.

Oprac. GS

»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:

Gigant AGD zamyka dwie fabryki. 1800 osób na bruk

Potężny śmigłowiec dla Polski? Nadlatuje Chinook

Niemcy odcinają żywotną arterię dla polskiego portu!

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych