Informacje
Chemiczna struktura kumaryny (C2H6O2). / autor: Fot. Wikipedia / Calvero
Chemiczna struktura kumaryny (C2H6O2). / autor: Fot. Wikipedia / Calvero

Stany Zjednoczone: znana polska wódka musiała zmienić skład

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 6 września 2024, 18:45

    Aktualizacja: 18 września 2024, 11:31

  • Powiększ tekst

Producent popularnego polskiego trunku, żeby móc zaistnieć ze swym bestsellerem w Stanach Zjednoczonych, musiał zmienić jego skład. Wszystkiemu winna jest obecna w składzie produktu kumaryna – naturalny związek chemiczny, który spożywany w znaczących ilościach może mieć działanie toksyczne.

Uwagi do wódki z trawą żubrową, popularnej w Polsce Żubrówki, zgłosiła Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA). Powodem takiej decyzji było potencjalne ryzyko zdrowotne (m.in. działanie toksykologiczne sprzyjające powstawaniu marskości wątroby), związane z obecnością w rzeczonej trawie z Puszczy Białowieskiej związku chemicznego, który jest w Stanach zakazany.

Komu nie podoba się trawka?

Chodzi o kumarynę – organiczny związek chemiczny z grupy benzopironów, lakton kwasu o-hydroksycynamonowego. Związki kumarynowe występują w roślinach jako glikozydy, niekiedy są składnikiem olejków eterycznych. W hydrolizie enzymatycznej rozkładają się na cukry i wolne kwasy kumarynowe, w wyniku czego wyzwala się przyjemny i charakterystyczny zapach siana. I właśnie ten zapach wyróżnia Żubrówkę.

Zmiana składu pomogła

Choć ilość kumaryny w Żubrówce jest niewielka i przy umiarkowanym spożyciu trunku nie stanowi ona zagrożenia dla ludzi, a w wódce z trawą żubrową o wiele bardziej niebezpieczny jest sam alkohol, niż zawarte w nim roślinne dodatki – przepisy są przepisami. Aby je obejść, polski producent stworzył specjalną wersję wódki na amerykański rynek – bez kumaryny.

Stany Zjednoczone stały się więc jednym z nielicznych dużych krajów, w których nie można dostać w sklepie czy restauracji specjału z Podlasia. Zgodnie z prawem Unii Europejskiej w produktach spożywczych maksymalna dopuszczalna zawartość kumaryny wynosi 2 mg na kg produktu.

Oprac. GS

»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:

Gigant AGD zamyka dwie fabryki. 1800 osób na bruk

Potężny śmigłowiec dla Polski? Nadlatuje Chinook

Niemcy odcinają żywotną arterię dla polskiego portu!

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych