
TYLKO U NAS
Soki, musy, a może owoce w całości – co jest najlepsze?
Owoce stanowią cenne źródło witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego oraz licznych związków bioaktywnych, takich jak polifenole czy karotenoidy. Ich regularne spożycie związane jest z licznymi korzyściami zdrowotnymi, w tym mniejszym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, niektórych nowotworów oraz zaburzeń metabolicznych.
W kontekście samego spożycia owoców coraz częściej pojawia się pytanie, czy warto je zastępować ich przetworami – takimi jak soki czy musy – i jak wypadają one na tle całych owoców.
Soki owocowe
Soki owocowe, zwłaszcza te dostępne w popularnych dyskontach, charakteryzują się znacznym stopniem przetworzenia. Nierzadko zawierają dodatki w postaci cukrów prostych, syropu glukozowo-fruktozowego, substancji konserwujących czy barwników, tym samym obniżając ich wartość odżywczą oraz wpływając negatywnie na kontrolę glikemii.
Nawet w przypadku soków 100-proc., pozbawienie ich struktury owocu skutkuje utratą większości błonnika pokarmowego. Przez to dochodzi do znacznie szybszego wchłaniania cukrów z przewodu pokarmowego, co w przypadku częstego spożycia może powodować gwałtowne wzrosty stężenia glukozy we krwi. Ponadto, brak błonnika ogranicza uczucie sytości, w konsekwencji mogąc prowadzić do nadmiernego spożycia energii.
A co z sokami domowymi?
Soki przygotowywane samodzielnie w domu, choć wolne od dodatków technologicznych, również zawierają znacznie mniej błonnika niż owoce w całości.
Wyciskanie soku wiąże się bowiem z odrzuceniem frakcji stałej, tak zwanej pulpy, która zawiera cenne składniki odżywcze, w tym polifenole związane z włóknem pokarmowym.
Najlepsze rozwiązanie
Spożywanie owoców w ich nieprzetworzonej postaci jest najbardziej korzystnym wyborem z dietetycznego punktu widzenia.
Owoce w całości dostarczają nie tylko pewnej dawki cukrów prostych, witamin czy składników mineralnych, lecz także istotnych ilości błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, korzystnie wpływającego na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, kontrolę apetytu oraz metabolizm glukozy. Dodatkowo proces gryzienia i żucia wydłuża czas spożycia posiłku, co sprzyja regulacji sytości i może przeciwdziałać późniejszemu przejadaniu.
Musy owocowe
Musy owocowe, szczególnie te bez dodatku cukru i konserwantów, stanowią formę pośrednią pomiędzy owocem całym, a sokiem.
Zawierają one zazwyczaj więcej błonnika, niż soki, jednak mniej niż owoce w całości. Dzięki półpłynnej konsystencji są łatwiejsze do strawienia i mogą być wygodnym rozwiązaniem w sytuacjach, gdy spożycie całego owocu jest utrudnione, na przykład w podróży, w trakcie leczenia stomatologicznego lub u osób z zaburzeniami żucia oraz połykania.
Niemniej jednak ich mniejsza objętość i przetworzona struktura mogą ograniczać uczucie sytości w porównaniu do owocu świeżego.
Filip Siódmiak
»» Inne porady dotyczące zdrowia i diety czytaj tutaj:
Popularne mity o owocach – czy nadal w nie wierzysz?
Jedząc, nie spieszmy się. Nie warto
Patenty na podjadanie – jak wdrożyć je w życie
»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.