Informacje
Jak jeść owoce, by wykorzystać najlepiej ich własności zdrowotne? / autor: Pixabay
Jak jeść owoce, by wykorzystać najlepiej ich własności zdrowotne? / autor: Pixabay

AKTUALIZACJA

Soki, musy, a może owoce w całości – co jest najlepsze?

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Absolwent studiów 1. stopnia na kierunku dietetyka, specjalność kliniczna na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Przygotowuje się do specjalizacji w dziedzinie dietetyki nefrologicznej

  • Opublikowano: 21 lipca 2025, 19:30

    Aktualizacja: 23 lipca 2025, 14:53

  • Powiększ tekst

Owoce stanowią cenne źródło witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego oraz licznych związków bioaktywnych, takich jak polifenole czy karotenoidy. Ich regularne spożycie związane jest z licznymi korzyściami zdrowotnymi, w tym mniejszym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, niektórych nowotworów oraz zaburzeń metabolicznych.

W kontekście spożycia owoców coraz częściej pojawia się pytanie, czy warto je zastępować przetworami – takimi jak soki czy musy – i jak wypadają one na tle całych owoców?

Czym jest sok owocowy?

Zgodnie z przepisami prawa UE, sok owocowy to produkt otrzymywany wyłącznie z owoców, bez dodatku cukrów, barwników, konserwantów czy sztucznych aromatów oraz substancji słodzących. To samo tyczy się również i soków pomidorowych.

Może być on wyprodukowany bezpośrednio z owoców, czyli tak zwanego NFC – not from concentrate, lub poprzez odtworzenie z zagęszczonego soku owocowego.

Niezależnie jednak od rodzaju, do soków owocowych zabrania się dodawania cukru oraz substancji słodzących, co znacząco odróżnia je od różnego rodzaju nektarów czy napojów owocowych, mogących zawierać już takie dodatki.

Sok sokowi nierówny

Soki dostępne na rynku można podzielić na kilka kategorii:

• Klarowne,

• Mętne,

• Przecierowe,

• Pasteryzowane,

• Niepasteryzowane.

Pomimo, iż soki 100% nie zawierają dodanych cukrów, ich struktura pozbawiona jest frakcji stałych owocu, czyli głownie błonnika pokarmowego.

Skutkuje to szybszym niż w przypadku spożycia całego owocu wchłanianiem naturalnych cukrów owocowych, mogąc powodować gwałtowne wzrosty glikemii. Soki są także mniej sycące w porównaniu do owoców w całości, przez co mogą prowadzić do spożycia większej ilości energii.

Warto jednak zaznaczyć, że soki owocowe są produktami niskoprzetworzonymi i bogatymi w składniki odżywcze pochodzące z surowca, w tym witaminy C, A czy foliany oraz składniki mineralne, jak potas czy magnez.

Co więcej, proces pasteryzacji – stosowany w celu utrwalenia – nie wpływa istotnie na wartość odżywczą soku, a wręcz może zwiększyć biodostępność niektórych związków, jak na przykład likopenu w soku pomidorowym.

A co z sokami domowymi?

Soki przygotowywane samodzielnie w domu, choć wolne od dodatków technologicznych, również zawierają mniej błonnika niż owoce w całości. Wyciskanie soku wiąże się z odrzuceniem bogatej w błonnik, witaminy oraz związków mineralnych frakcji stałej, czyli tak zwanej tak zwanej pulpy.

Warto jednak zaznaczyć, iż domowej roboty soki, spożywane okazjonalnie i jako uzupełnienie porcji warzyw i owoców, mogą być elementem zdrowej diety – podobnie jak i pozostałe soki.

Musy owocowe – kompromisowa forma

Musy owocowe, zwłaszcza te bez dodatku cukru i konserwantów, zawierają więcej błonnika niż soki, ale mniej niż owoce w całości.

Ich konsystencja sprawia, iż są one łatwiejsze do strawienia i stanowią wygodne rozwiązanie w sytuacjach, gdy spożycie świeżego owocu jest utrudnione – na przykład w podróży, w trakcie hospitalizacji lub u osób z problemami z prawidłowym żuciem oraz połykaniem. Jednak tak jak w przypadku soków owocowych, tak i tu ich przetworzona forma może ograniczać uczucie sytości.

Najlepsze rozwiązanie – owoce w całości

Spożywanie owoców w ich nieprzetworzonej formie pozostaje więc najbardziej korzystnym wyborem.

Owoce w całości dostarczają błonnika pokarmowego, korzystnie wpływającego na mikrobiotę jelitową, glikemię, perystaltykę oraz uczucie sytości. Dodatkowo, sam proces gryzienia i żucia wydłuża czas jedzenia, sprzyjając regulacji łaknienia.

Filip Siódmiak

Źródło:

https://kups.org.pl/wp-content/uploads/2022/01/Folder_Sok-bogaty-w-skladniki-odzywcze.pdf

»» Inne porady dotyczące zdrowia i diety czytaj tutaj:

Popularne mity o owocach – czy nadal w nie wierzysz?

Jedząc, nie spieszmy się. Nie warto

Patenty na podjadanie – jak wdrożyć je w życie

»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych