Informacje
150-200 g świeżych lub mrożonych jeżyn to optymalna dzienna porcja tych owoców / autor: Pixabay
150-200 g świeżych lub mrożonych jeżyn to optymalna dzienna porcja tych owoców / autor: Pixabay

TYLKO U NAS

Jeżyny – skarbnica antyoksydantów

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Absolwent studiów 1. stopnia na kierunku dietetyka, specjalność kliniczna na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Przygotowuje się do specjalizacji w dziedzinie dietetyki nefrologicznej

  • Opublikowano: 13 września 2025, 19:30

  • Powiększ tekst

Jeżyny należą do owoców jagodowych szczególnie bogatych w związki polifenolowe, w tym antocyjany i elagotanniny. Ich charakterystyczne ciemne zabarwienie owoców świadczy o dużej koncentracji antocyjanów, z kolei charakterystyczny cierpki smak wiąże się z obecnością elagotannin, jak i innych polifenoli.

Substancje te mogą oddziaływać na metabolizm człowieka, wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz wpływać na mikrobiotę jelitową.

W obronie organizmu

Spożywanie jeżyn może sprzyjać poprawie gospodarki węglowodanowej oraz lipidowej, a także wspierać mechanizmy związane z wrażliwością insulinową.

Znaczna obecność witaminy C, antocyjanów i innych polifenoli wzmacnia zdolności antyoksydacyjne organizmu, tym samym zwiększając jego potencjał neutralizowania reaktywnych form tlenu. Efekty te mogą mieć znaczenie w profilaktyce chorób metabolicznych i układu krążenia, chociaż należy podkreślić, iż wpływ antyoksydantów w diecie na zdrowie człowieka wciąż pozostaje zagadnieniem złożonym.

Zdrowsze jelita

Polifenole zawarte w owocach, w szczególności elagotanniny, ulegają przemianom pod wpływem mikrobioty jelitowej. Produkty ich metabolizmu, takie jak urolityny, mogą wykazywać działanie przeciwzapalne i wspierać mechanizmy związane ze starzeniem się organizmu.

Jednakże to indywidualny skład mikrobioty jelitowej odgrywa kluczową rolę w tym procesie i może determinować różnice w odpowiedzi organizmu na spożycie owoców jagodowych w zależności od jednostki.

Ile spożywać?

Jako optymalną porcję w codziennym żywieniu przyjmuje się około filiżanki świeżych jeżyn, to znaczy 150–200 g. Owoce mrożone zachowują znaczną część swoich właściwości i mogą stanowić alternatywę poza sezonem.

Sok bez dodatku cukru dostarcza polifenoli, jednak przetwory słodzone, takie jak dżemy, mają znacznie niższy potencjał prozdrowotny ze względu na dużą zawartość sacharozy, z tego względu należy zachować umiar przy ich codziennym spożyciu.

Filip Siódmiak

»» Inne porady dotyczące zdrowia i diety czytaj tutaj:

Popularne mity o owocach – czy nadal w nie wierzysz?

Soki, musy, a może owoce w całości – co jest najlepsze?

Kiedy owoce lepiej spożywać sporadycznie

»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych