Informacje

Prezes UODO Jan Nowak nie ma uwag do ustawy dotyczącej głosowania korespondencyjnego / autor: Urząd Ochrony Danych Osobowych
Prezes UODO Jan Nowak nie ma uwag do ustawy dotyczącej głosowania korespondencyjnego / autor: Urząd Ochrony Danych Osobowych

Głosowanie korespondencyjne zgodne z RODO

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 23 kwietnia 2020, 19:00

  • 0
  • Powiększ tekst

Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych Jan Nowak nie zgłosił uwag do ustawy dotyczącej głosowania korespondencyjnego z punktu widzenia przepisów RODO

O opinię i uwagi do organu nadzorczego zwrócił się Senat. Ustawa o szczególnych zasadach przeprowadzenia wyborów powszechnych Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej zarządzonych w 2020 roku trafiła do Izby Wyższej parlamentu po uchwaleniu jej przez Sejm 6 kwietnia.

Niezależnie od wyrażonej opinii organ nadzorczy podkreśla że wszystkie podmioty i organy biorące udział w wyborach na Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej muszą przestrzegać przepisów RODO, w tym wskazanych w art. 5 RODO zasad przetwarzania danych osobowych, mających gwarantować bezpieczeństwo wszelkich procesów przetwarzania danych osobowych zgodnie z zasadą integralności i poufności - podkreślił prezes UODO w stanowisku.

Uchwalona przez Sejm ustawa zakłada, że wybory prezydenckie zostaną przeprowadzone wyłącznie w drodze głosowania korespondencyjnego. To samo rozwiązanie będzie miało zastosowanie w ewentualnej drugiej turze wyborów.

Ustawa została skierowana do Senatu. Jak zapowiedział marszałek Senatu Tomasz Grodzki, Izba wykorzysta pełne 30 dni, jakie ma na zajęcie stanowiska w jej sprawie. Obecnie do Senatu wpływają ekspertyzy dotyczące bezpieczeństwa przeprowadzenia wyborów w formie korespondencyjnej. Zarządzono je na 10 maja.

PAP/ mk

CZYTAJ TAKŻE: Szumowski: bezpieczne wybory za dwa lata

CZYTAJ TAKŻE: Lepsze są wybory korespondencyjne niż w lokalach

Powiązane tematy

Komentarze