Informacje

zdjęcie ilustracyjne / autor: Pixabay
zdjęcie ilustracyjne / autor: Pixabay

Ostrzeżenie dotyczące partii żywności. Nie spożywać!

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 29 października 2020, 17:04

  • Powiększ tekst

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie publiczne dotyczące jednej partii tatara wołowego, którego producentem jest firma Sokołów. Powodem jest „wykrycie Escherichia coli wytwarzających toksynę Shiga”

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 1 z 5 badanych próbek produktu: ‘Sokołów Tatar wołowy’, 200 g - czytamy w komunikacie GIS.

Ostrzeżenie dotyczy produktu „Tatar wołowy”, 200 g, o numerze partii: 02891 02892K. Termin przydatności do spożycia to 29.10.2020. Producentem jest spółka Sokołów.

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem” - wskazali przedstawiciele GIS. Jak dodali, „w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem”.

Inspektorat poinformował, że „zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki”.

W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa - dodano.

GIS dołączył do komunikatu również informacje od firmy Sokołów. Producent zgodnie z Rozp. 2073/2005 w ramach kryteriów bezpieczeństwa żywności bada produkt w kierunku obecności Salmonella oraz Listeria monocytogenes oraz w ramach kryteriów higieny procesu w kierunku E.coli - czytamy.

Badania w kierunku E.coli STEC nie są wymagane przez obowiązujące prawo, jednakże Producent wykonuje te badania pobierając wycinki z półtusz wołowych - dodano.

tvn24.pl/mt

Czytaj też: Od 30 września mięso w sklepach z flagą kraju pochodzenia

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych