Informacje

Zdjęcie ilustracyjne / autor: Fratria
Zdjęcie ilustracyjne / autor: Fratria

Borys o bonie gastronomicznym: decyzja nie zapadła

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 19 marca 2021, 19:00

  • 0
  • Powiększ tekst

Decyzja nie zapadła, ale rzeczywiście rozwiązania dot. dopłat do posiłków są dyskutowane - mówił w piątek prezes Polskiego Funduszu Rozwoju Paweł Borys, pytany o możliwość wprowadzenia bonu gastronomicznego. Według niego najszybszym wsparciem m.in. dla gastronomii byłyby w tej chwili obniżki czynszów

Trwają w tej chwili konsultacje z branżami w związku (…) z kolejnym lockdownem. Wczoraj mieliśmy wspólnie z Ministerstwem Rozwoju spotkanie z branżą gastronomiczną” - wskazał szef PFR na antenie TOK FM, pytany o bon gastronomiczny. Dodał, że „temat bonu się pojawił”.

Jak tłumaczył, w związku z niebezpieczną sytuacją wynikającą z pandemii, restrykcjami, rząd myśli o tym, jak wesprzeć branże. „Jednym z takich pomysłów jest potencjalnie zwiększenie możliwości dopłat dla pracowników przy zamawianiu posiłków” - mówił.

Zastrzegł, że „żadna decyzja nie zapadła, ale rzeczywiście takie rozwiązania są dyskutowane”. „W ten sposób pracownicy mogliby np. w pracy na wynos kupować posiłki w restauracjach, miałoby to stworzyć popyt dla gastronomii” - powiedział. „Nie wiem, czy bon gastronomiczny nie jest takim faktem trochę medialnym” - dodał.

Borys zaznaczył, że te propozycje, które dotąd padały, dotyczą zwolnień z PIT i ZUS w sytuacji, gdy pracodawca zdecyduje się na zamawianie posiłków czy ich refundację. „Mówimy tu raczej o pracownikach, być może jest jakiś inny pomysł dofinansowania, o którym mi nie wiadomo” - stwierdził.

Przyznał, że zwolnienie tej części wynagrodzenia z PIT i ZUS „byłoby silną motywacją do tego, żeby upowszechnić posiłki w miejscu pracy, które można by w sposób zdalny zamawiać i byłoby to też formą wsparcia dla gastronomii”. Dodał, że była to propozycja samych organizacji pracodawców.

Borys powiedział, że zwolnienia z ZUS i PIT to jest koszt „potencjalnie 600 mln zł z perspektywy budżetu państwa”. „To są realne środki, które rzeczywiście wsparłyby pracodawców, aby takie rozwiązanie wdrożyć” - ocenił.

Szef PFR zwrócił też uwagę na „inny temat, który wydaje się priorytetowy” - rozwiązania czynszowe, które dotyczą zarówno branży gastronomicznej, fitness, jak i handlu. „W mojej ocenie podmioty, które wynajmują powierzchnię zachowują się w sposób niezgodny z prawem” - powiedział. Przypomniał, że ustawa COVID-owa wprowadziła w zeszłym roku takie rozwiązanie, że jeżeli najemca zgodzi się przedłużyć umowę o 6 miesięcy, to przysługuje mu w okresie lockdownu zwolnienie z czynszu. „Natomiast firmy wynajmujące, galerie handlowe, chcą przedłużenia teraz czynszu za każdy lockdown” - wskazał.

Dodał, że obowiązuje też kodeks cywilny, który mówi, że jeśli przedsiębiorca nie uzyskuje przychodów, to czynsz jest nienależny. „Firmy, które wynajmują te powierzchnie nie stosują się do tych regulacji” - stwierdził. Zdaniem Borysa obniżki czynszów stanowiłyby w tej chwili najszybsze i najmocniejsze wsparcie dla tych branż, „a dzisiejsze praktyki są nieuczciwe”. „To zgłaszają zarówno branża handlowa, jak i gastronomiczna i fitness” - wskazał.

Pytany o obniżkę podatku VAT dla gastronomii przyznał, że przedstawiciele branży gastronomii podnoszą tę kwestię. „Z perspektywy popytu obniżka VAT-u, kiedy firmy są zamknięte niewiele daje, albo nic nie daje” - ocenił. Według niego w krótkim okresie - zwłaszcza w okresie restrykcji - priorytetem powinny być regulacje czynszowe.

Czytaj też: Borys: W przyszłym tygodniu rusza tarcza dla dużych firm

ISBnews/KG

Powiązane tematy

Komentarze