Informacje

soki, nektary, warzywa / autor: Shutterstock
soki, nektary, warzywa / autor: Shutterstock

Zmiany w opłacie cukrowej szkodliwe dla zdrowia i biznesu Polaków

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 9 grudnia 2022, 21:25

    Aktualizacja: 9 grudnia 2022, 21:50

  • Powiększ tekst

Stanowisko Instytutu Staszica

Tzw. opłata cukrowa, wprowadzona w 2020 r., od początku budziła wielkie kontrowersje i była przedmiotem krytyki ze strony przedsiębiorców i ekspertów. Nazwano ją wprost nowym podatkiem, jaki rząd chce nałożyć na polskie firmy pod pretekstem troszczenia się o zdrowie obywateli. Podkreślano, że prognozy rządu o wysokich przychodach z tego tytułu są zawyżone. Okazało się, że krytyka ta była słuszna – informuje Instytut Staszica na swojej stronie internetowej. Niemniej, mimo zagrożenia kryzysem gospodarczym, rząd chce zaostrzyć ustawę i nałożyć na biznes kolejne obciążenia

Instytut Staszica ostrzega, że zmiany, proponowane pod pretekstem prac porządkujących pobór opłat, mogą mieć negatywne skutki dla branży rolno-spożywczej i wierzy, że w konstruktywnym dialogu na linii Ministerstwo Finansów – polskie firmy (również reprezentowane przez organizacje branżowe i organizacje pracodawców) uda się wypracować rozsądne rozwiązania – czytamy na stronie instytutstaszica.org

Resort finansów nowe obciążenia chce wprowadzić pod pretekstem porządkowania już istniejących rozwiązań podatkowych, aby wyeliminować pewne niekonsekwencje będące skutkiem ostatniej zmiany w przepisach. Według ministerstwa nie można np. obecnie objąć opłatą produktów sprzedawanych w internecie.

Plany ministerstwa nie ograniczają się niestety tylko do poprawy ściągalności opłat, przeciwnie – zakładają ich znaczne rozszerzenie.

Rozszerzenie zakresu opłaty

Opłata cukrowa objąć ma bowiem tak wartościowe produkty z owoców i warzyw, jak nektary i napoje z wysoką, co najmniej 20-procentową zawartością soku, w których nie ma dodatku cukru, a także naturalne soki, które nie mają dodatku cukru, ale do których dodawane są składniki zwiększające ich wartości zdrowotne. Opłata obejmie także napoje oddawane na cele charytatywne – czytamy na stronie Instytutu.

Ministerstwo Finansów oficjalnie zapewnia, że procedowany projekt nowelizacji ustawy o zdrowiu publicznym w zakresie opłaty od środków spożywczych (tzw. opłaty cukrowej) utrzymuje dotychczasowy zakres przedmiotowy ustawy i w żaden sposób go nie rozszerza. (źródło: https://eureka.mf.gov.pl/informacje/podglad/517113).

W ocenie Instytutu Staszica nie sposób się zgodzić z taką interpretacją. Znacznie zmienia się zakres produktów, od których należna ma być opłata. Resort finansów chce, aby opłata była obecnie rozszerzona na produkty w sposób naturalny zawierające cukier pochodzący z owoców.

W okresie najbliższych kwartałów spowolnienie wzrostu sprzedaży detalicznej się utrzyma – twierdzi Polski Instytut Ekonomiczny. Zdaniem analityków Banku Pekao natomiast sprzedaż detaliczna nawet zmaleje, cały czas na gospodarkę ma wpływ inflacja i jest ona zagrożona recesją.

Apel Instytutu Staszica

Eksperci Instytutu Staszica apelują do Ministerstwa Finansów o wysłuchanie argumentów branży spożywczej i producentów rolnych oraz sadowników. Poszukiwanie dodatkowych wpływów do budżetu nie może odbywać się kosztem bytu polskich firm ani kosztem zdrowia Polaków. Tymczasem założone zmiany stanowią zarówno problem dla firm, jak i będą mieć negatywny wpływ na zdrowie i nawyki dietetyczne społeczeństwa.

Czytaj też: Po karnych (4:2) Chorwacja w półfinale, Brazylia odpada!

instytutstaszica.org/mt

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych