Informacje

Zdjęcie ilustracyjne / autor: Pixabay
Zdjęcie ilustracyjne / autor: Pixabay

Popularny błąd przy robieniu mizerii

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Student dietetyki na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Pasjonat sportu i zdrowego odżywiania oraz aktywnego trybu życia. W wolnym czasie uwielbia poszerzać swoją wiedzę w oparciu o najnowsze odkrycia naukowe, czym dzieli się z czytelnikami w swoich felietonach

  • Opublikowano: 1 września 2023, 22:00

  • Powiększ tekst

Mizeria to doskonale smakująca, zarazem bardzo odświeżająca i lekka sałatka ze świeżych ogórków, śmietany lub jogurtu oraz przypraw

Idealne wpasowuje się w okres wakacyjny, kiedy to w najlepsze trwa sezon na te warzywa. Często gości na polskich stołach, gdzie urozmaica i ubogaca smak wielu potraw. Niezaprzeczalną zaletą mizerii jest prostota jej wykonania oraz niedługi czas przygotowania. Okazuje się jednak, że wiele osób popełnia jeden mały, ale jakże istotny błąd w trakcie jej przygotowywania.

Na to lepiej uważać

Wydawać by się mogło, że zrobienie sałatki ze świeżych ogórków oraz śmietany i przypraw to nic trudnego i nic nie może pójść nie po naszej myśli. Otóż bardzo ważna jest kolejność dodawania poszczególnych składników, a o tym wie mało kto. Z reguły najpierw obieramy i kroimy lub ścieramy na oczkach tarki ogórki, a następnie dodajemy do nich śmietanę i przyprawy. I niby nic w tym dziwnego, ale… ogórki to warzywa składające się prawie w całości z wody, toteż uprzednie zmieszanie ich z pozostałymi składnikami sprawi, że puszczą wodę, a całość stanie się bardzo wodnista.

Aby temu zapobiec, przed zmieszaniem ogórki powinniśmy najpierw lekko posolić. Sól ma za zadanie za wczasu niejako wyciągnąć wodę z naszych warzyw, tak aby później cała mizeria była przyjemnie chrupiąca. Musimy jednak pamiętać, aby wytrąconą wodę odcedzić. W tym celu najlepiej posłużyć się szmatką, ręcznikiem papierowym lub talerzem.

Jak wzbogacić smak mizerii?

Odstawimy na chwilę na bok tradycje i otwórzmy się na nowe doznania smakowe. Ciekawym dodatkiem jest drobno posiekana szalotka lub dymka. Taka sałatka dobrze komponuje też się z czosnkiem, nadającym jej wyjątkowego charakteru. Oprócz tego całość możemy także skropić sokiem z cytryny lub octem balsamicznym. Natomiast na wierzch posypmy pocięty szczypiorek, liście świeżej mięty, natki pietruszki lub koperek.

Filip Siódmiak

Powiązane tematy

Dotychczasowy system zamieszczania komentarzy na portalu został wyłączony

Przeczytaj więcej

Dziękujemy za wszystkie dotychczasowe komentarze i dyskusje.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych.