Informacje

zdjęcie ilustracyjne / autor: Pixabay
zdjęcie ilustracyjne / autor: Pixabay

Światowe rolnictwo traci każdego roku miliardy dolarów z powodu pogody

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 19 października 2023, 18:32

  • Powiększ tekst

123 mld dol. rocznie wynoszą straty światowego rolnictwa spowodowane katastrofami naturalnymi – poinformował Polski Instytut Ekonomiczny (PIE). Jak zaznaczono, za ponad 25 proc. strat odpowiadają ekstremalne temperatury.

Zgodnie z tygodnikiem Polskiego Instytutu Ekonomicznego, opublikowanym w czwartek, w ostatnich 50 latach częstotliwość ekstremalnych zjawisk naturalnych zwiększyła się czterokrotnie. Powołując się na Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) zauważono, że w latach 70. w ciągu roku notowano średnio 100 klęsk żywiołowych. W ostatnich latach zjawiska powodujące nadzwyczajne zniszczenia oraz straty w światowym rolnictwie zwiększyły swoją częstotliwość do ok. 400 rocznie.

Światowe straty rolnictwa wyniosły 3,8 bln USD w ostatnich 30 latach. Średnio w ciągu roku było to 123 mld USD. Tendencja jest jednak rosnąca, a wzrost dotyczy pięciu głównych kategorii produktów rolniczych: zbóż, owoców i warzyw, mięsa i nabiału” – podał PIE.

Jak stwierdzono, w latach 1991-2021 Azja poniosła 45 proc. globalnych strat, co odpowiada kwocie 1,72 bln dolarów. Rolnictwo w obu Amerykach doznało szkód o wartości 828 mld dol. (22 proc. światowych strat), Europa 659 mld (17 proc.), a Afryka 578 mld (15 proc.).

Pod względem relacji strat do PKB najmocniej dotknięta została Afryka – niemal 4 proc.” – podkreślono.

Za ponad 25 proc. strat w rolnictwie odpowiadają ekstremalne temperatury. Jak wynika z analizy PIE, susze odpowiadają za niespełna 20 proc., a powodzie nieco ponad 15 proc.

W 2022 r. 9,2 proc. światowej populacji było zagrożone głodem. ONZ szacuje, że może to być nawet 783 mln osób. Oznacza to wzrost liczby osób głodujących o 122 mln w porównaniu z 2019 r., w którym odsetek ten wynosił 7,9 proc.” – poinformował PIE.

Zaznaczono, że zmiany klimatu, konflikty zbrojne oraz utrzymujące się na świecie skutki pandemii COVID-19 to główne czynniki wpływające na globalny problem głodu i wyżywienia.

Polski Instytut Ekonomiczny to publiczny think tank ekonomiczny.

Czytaj także: Nowe gazowce we flocie Orlenu

PAP/rb

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych