Informacje

Zdjęcie ilustracyjne / autor: fot. Pixabay/RoyBuri
Zdjęcie ilustracyjne / autor: fot. Pixabay/RoyBuri

Ta branża wymaga ratunku - co na to rząd?

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 1 lutego 2024, 09:15

    Aktualizacja: 1 lutego 2024, 10:00

  • Powiększ tekst

Przedstawiciele Krajowej Rady Wieprzowiny zwrócili się do ministra rolnictwa z propozycją powołania w resorcie zespołu ds. rozwoju trzody chlewnej. Chodzi o opracowanie strategii, która spowoduję odbudowę pogłowia trzody chlewnej w Polsce.

Taka propozycja padła podczas spotkania przedstawicieli KRW z ministrem rolnictwa Czesławem Siekierskim, które miało miejsce w tym tygodniu w resorcie rolnictwa.

Rząd się nie deklaruje

Jak poinformowała PAP dyrektor Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego Agnieszka Jemiołkowska, strona ministerialna nie wyraziła jednoznacznej deklaracji co do wsparcia ze stroną społeczną prac nad odbudową branży trzody chlewnej.

Wyjaśniła, że chodzi o specjalnie dedykowany zespół pracowników ministerstwa rolnictwa, który mógłby zając się problemami branży mięsnej i ściśle współpracował z KRW. Minister Czesław Siekierski poinformował, że sprawa ta zostanie przedyskutowana najpierw w gronie pracowników resortu i decyzja o ewentualnej współpracy będzie podjęta w ciągu najbliższego tygodnia. „Czekamy na decyzję MRiRW, aby jak najszybciej można było rozpocząć prace; każdy dzień zwłoki ma dla branży znaczenie, bo znajduje się ona w trudnym położeniu. Według odczuć zespołu jest to przeciągnięcie tematu w czasie” - dodała.

CZYTAJ TEŻ: 

TikTok jako przygrywka do paraliżującego cyberataku

PiS chce pilnej debaty o unijnych podatkach

Obecnie w ministerstwie powołany jest zespół ds. odbudowy pogłowia świń (za poprzedniego kierownictwa resortu), który koordynuje dyrektorka Departamentu Bezpieczeństwa Żywnościowego i Weterynarii Monika Wilińska.

Jemiołkowska zaznaczyła, że Krajowa Rada Wieprzowiny, powstała jako inicjatywa oddolna, która ma doprowadzić do głębokiej reformy sektora trzody chlewnej w Polsce Pierwszym krokiem jest opracowanie strategii, która uwzględni m.in. takie kwestie jak: odbudowa krajowej produkcji prosiąt, ograniczenie importu zarówno zwierząt jak i wieprzowiny oraz osiągnięcie samowystarczalności Polski w zakresie produkcji mięsa wieprzowego.

Wymagana pilna interwencja

Według KRW do kluczowych obszarów wymagających pilnej interwencji, należą: zniesienie barier prawnych, walka z ASF, założenia i wytyczne dla inwestycji i wsparcia finansowego, ochrona zdrowia oraz dobrostan stad świń, ochrona klimatu i środowiska, powiązania handlowe i rynki zbytu, a także jakość żywności i zdrowie publiczne. Jemiołkowska zauważyła, że nie wszystkie rozwiązania problemów są w gestii ministerstwa rolnictwa i będzie potrzebna współpraca z innymi resortami np. w kwestii pozwoleń środowiskowych czy relacji handlowych.

Jak mówiła Jemiołkowska, minister Siekierski zapewnił uczestników spotkania, że odbudowa pogłowia świń jest również jego celem. A wiceminister rolnictwa Jacek Czerniak zwrócił uwagę, że spadek krajowej produkcji i opieranie się na imporcie mięsa i samych zwierząt może być zagrożeniem dla bezpieczeństwa żywnościowego. W opinii wiceministra Michała Kołodziejczaka, bezpieczeństwo produkcji mięsa powinno opierać się na wprowadzeniu długoletnich umów między zakładami, a producentami świń.

Przedstawicielka UPEMI zaznaczyła, że pierwsze spotkanie z nowymi władzami resortu rolnictwa miało na celu przedstawienie inicjatywy KRW i zaproszeniu do współpracy, bowiem realizacja niektórych celów zależy od wielu zmian legislacyjnych, które powinny być przygotowane przez ministerstwo.

Krajowa Rada Wieprzowiny (KRW) została powołana w na początku stycznie br. przez 7 organizacji związanych z branżą trzody chlewnej: Krajowy Związek Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej, Stowarzyszenie „Wieprz Polski”, Polski Związek Niezależnych Producentów Świń, Związek „Polskie Mięso”, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) oraz NSZZ Solidarność Rolników Indywidualnych.

PAP/ as/

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych