Schabowy z probówki. UE szykuje grunt?!
Węgierska prezydencja zabiega o wprowadzenie zakazu sprzedaży tzw. mięsa laboratoryjnego. Węgrzy przygotowali projekt uchwały w tej sprawie. Komisja Europejska zareagowała jednak nad wyraz gwałtownie. W wydanym oświadczeniu unijne władze uznały takie regulacje za „nieuzasadnione” i „niekonieczne”, ponieważ… nie wydano dotychczas żadnego pozwolenia na wprowadzanie mięsa in-vitro do obrotu na terenie Wspólnoty.
O zaistniałej sytuacji poinformowali węgierscy europarlamentarzyści, na których powołuje się PAP. Budapeszt nie może liczyć na wsparcie ze strony innych unijnych państw. Negatywne oświadczenia w tej sprawie wydały m.in. Holandia, Czechy i Szwecja.
„Niedopuszczalne” propozycje
Rządy tych krajów stoją na stanowisku, że projekt ustawy zaproponowany przez Węgry w niedopuszczalny sposób ograniczyłby swobodny przepływ towarów, gdyż nie należy utrudniać sprzedaży produktów, które byłyby legalnie wprowadzane do obrotu w innym państwie członkowskim.
Mięso laboratoryjne może być dodatkową szansą biznesową dla rolników.
Holandia forpocztą mięsnej rewolucji
Holenderscy politycy podkreślają ponadto, że mięso laboratoryjne może być dodatkową szansą biznesową dla rolników. Jego produkcja w gospodarstwie rolnym jest jak najbardziej wykonalna i prowadzone są badania w tym zakresie. Plusów takiego rozwiązania jest więcej. Można sobie wyobrazić, jak bardzo przejście na laboratoryjną „produkcję” mięsa ograniczyłoby ślad węglowy i emisję gazów cieplarnianych.
Grzegorz Szafraniec
»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje
»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:
NBP wylewa na rząd budżetowy kubeł zimnej wody
Nasza gęś zamiast do Niemiec, trafia na polskie stoły
Nanoapokalipsa. Idzie „coś”, co zaorze świat, jaki znamy
»» Daniel Obajtek tłumaczy, dlaczego spółki państwowe są w kryzysie - oglądaj na antenie telewizji wPolsce24