Wzrost produkcji wieprzowiny w UE. Polska liderem
Jak podaje Komisja Europejska, w pierwszym półroczu produkcja wieprzowiny w krajach Wspólnoty zwiększyła się o 1,7 proc. Liderem wzrostu pod względem ilościowym jest nasz kraj. Martwić może spadek wielkości eksportu i wewnątrzunijnej konsumpcji.
W pierwszym półroczu wyprodukowaliśmy o 77 tys. ton wieprzowiny więcej niż w analogicznym okresie minionego roku. W czołówce uplasowały się jeszcze m.in. Niemcy, Węgry i Dania.
Ceny spadły, a mimo to eksport w dół
Wzrost podaży nie szedł jednak w parze ze wzrostem popytu, co doprowadziło do spadku cen. Mimo to unijna wieprzowina wciąż nie jest wystarczająco konkurencyjna na globalnym rynku, co sprawia, że eksport bywa dla producentów prawdziwym wyzwaniem. Szacuje się, że kraje Wspólnoty wyeksportują w br. aż o 6 proc. mięsa wieprzowego mniej niż w 2023 roku.
Europejczycy ograniczają spożycie
Ryzyko dla produkcji nadal stanowi afrykański pomór świń. Zdaniem analityków, choroba ta może przełożyć się na spadek podaży wieprzowiny w 2024 roku o około 0,5 proc. Poza tym, Europejczycy jedzą coraz mniej mięsa. Przeciętny mieszkaniec UE skonsumuje w tym roku niespełna 31 kilogramów wieprzowiny.
Źródło: Eurostat
Oprac. GS
»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje
»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:
Plan Tuska. Zamach na 800 plus
Zaczyna się! Wjeżdża „zielona” podwyżka opłat drogowych
Jak radni koalicji dorzynają biznes w Olsztynie
»» Dr Karol Nawrocki w obronie obywatelskiego projektu ustawy #TakDlaCPK - oglądaj konferencję na antenie telewizji wPolsce24