 
								Świat marnuje miliardy ton żywności
Z czterech miliardów ton żywności produkowanej rocznie na świecie od 30 do 50 proc. ląduje na śmietniku - wynika z brytyjskiego raportu.
  Organizacja Institution of Mechanical Engineers twierdzi, że ilość wyrzucanej żywności wynika  z niewłaściwego przechowywania, restrykcyjnych dat przydatności do  spożycia, promocyjnych ofert, nakłaniających do kupowania dużych ilości  produktów i kapryśności konsumentów.
 
 Z raportu wynika, że od 30 do 50 proc. z czterech miliardów ton żywności  produkowanej na świecie rocznie idzie na zmarnowanie. Może się tak  dziać z połową jedzenia kupowanego w Europie i Stanach Zjednoczonych - podał portal Sky News. 
 
 Dr Tim Fox z Institution of Mechanical Engineers uważa te fakty za  "szokujące". - Jest to żywność, która mogłaby być wykorzystana do  nakarmienia rosnącej populacji na świecie, a także obecnie głodujących -  powiedział Fox. - Chodzi też o niepotrzebne wykorzystanie zasobów  ziemi, wody i energii, używanej do produkcji, przetwarzania i  dystrybucji tego jedzenia - podkreślił.
 
 "Przyczyn tej sytuacji można się doszukiwać m.in. w braku odpowiedniego poziomu inżynierii i stosownych praktyk rolniczych, niedostosowanym transporcie i infrastrukturze do magazynowania, a także w wymaganiach  supermarketów, które oczekują produktów o idealnym wyglądzie i zachęcają  konsumentów do kupowania w nadmiarze" - wyjaśnił badacz. 
 
 Jak twierdzi Fox, w krajach rozwijających się największe straty występują na początkowych etapach łańcucha żywnościowego, a więc między  polem a miejscem sprzedaży. Z kolei w przypadku dojrzałej gospodarki  marnowanie żywności wynika z niewłaściwych praktyk marketingowych i  zachowania konsumentów.
 
 PAP/JKUB
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.
 
									 
				 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								