Informacje

Polscy producenci wyeksportowali więcej wieprzowiny, cukru i zbóż

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 13 lipca 2017, 16:05

  • Powiększ tekst

Polska wyeksportowała od stycznia do kwietnia tego roku 248 tys. ton wieprzowiny, co oznacza roczny wzrost o 11 proc. - wynika z obliczeń Agencji Rynku Rolnego (ARR) na podstawie wstępnych danych Ministerstwa Finansów. Jak podaje ARR eksport cukru od października 2016 r. do kwietnia 2017 r. wzrósł w ujęciu rocznym o 10 proc. do 264 tys. ton.

Agencja poinformowała, że od stycznia do kwietnia tego roku eksport wołowiny wzrósł o 1 proc. do 143 tys. ton, a drobiu - o 4 proc. do 405 tys. ton.

Eksport mięsa, stanowiącego 66 proc. wolumenu eksportu produktów wieprzowych, wzrósł o 17 proc., a przetworów (27 proc. eksportu) - o 8 proc. Zmniejszył się natomiast wywóz produktów o niewielkim udziale w eksporcie, tj. tłuszczów (6 proc. udziału, spadek eksportu o 16 proc.) i żywca (2 proc. udziału, spadek o 60 proc.). Wpływy z eksportu produktów wieprzowych osiągnęły poziom 522 mln euro, o 24 proc. wyższy niż w tym samym okresie 2016 r. - czytamy w raporcie.

Import żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych do Polski w opisywanym okresie wyniósł 265 tys. ton (w ekwiwalencie tusz), o 5 proc. mniej niż przed rokiem.

Mniejszy był przywóz mięsa (o 6 proc.) i żywca (o 3 proc. w ekwiwalencie tusz), a większy - przetworów (o 19 proc.) i tłuszczów (o 57 proc.). Ze względu na wyższe niż przed rokiem ceny wieprzowiny wydatki poniesione na zakup produktów wieprzowych były o 15 proc. większe niż przed rokiem i wyniosły 556 mln euro, podano także.

W okresie styczeń-kwiecień br. import trzody chlewnej do Polski wyniósł nieco ponad 2 mln sztuk i był o 1 proc. mniejszy niż przed rokiem. Trzody chlewnej hodowlanej czystorasowej przywieziono 264 tys. sztuk, o 49 proc. więcej niż w tym samym okresie 2016 r. - podano w raporcie.

W analizowanym okresie deficyt w handlu zagranicznym produktami wieprzowymi zmniejszył się znacząco, do 17 tys. ton i 34 mln euro z 55 tys. ton i 62 mln euro przed rokiem.

Z Polski w ciągu pierwszych czterech miesięcy 2017 r. wyeksportowano 143 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych (w ekwiwalencie tusz), o 1 proc. więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Większy niż przed rokiem był wywóz mięsa mrożonego i przetworów, a mniejszy - mięsa świeżego i żywca. Przychody z eksportu produktów wołowych i cielęcych wyniosły 430 mln euro i były o 2 proc. większe niż przed rokiem - czytamy także.

Import produktów wołowych i cielęcych do Polski wyniósł niecałe 18 tys. ton (w ekwiwalencie tusz) i był nieznacznie mniejszy od uzyskanego przed rokiem.

Od stycznia do kwietnia 2017 r. z Polski wyeksportowano 405 tys. ton produktów drobiowych (w ekwiwalencie tuszek), o 4 proc. więcej niż przed rokiem.

W analizowanym okresie import drobiu do Polski wzrósł do 47 tys. ton (w ekwiwalencie tuszek), o 26 proc. w odniesieniu do zrealizowanego przed rokiem. Wartość zakupionych produktów wyniosła 79 mln euro, o 2 proc. mniej niż w tym samym okresie 2016 r. - czytamy dalej.

Jak podaje ARR eksport cukru od października 2016 r. do kwietnia 2017 r. wzrósł w ujęciu rocznym wolumenowo o 10 proc. do 264 tys. ton, a wartościowo o 28 proc. do 138 mln euro. Import w tym okresie spadł o 44 proc. w skali roku w ujęciu wolumenowym i o 28 proc. w ujęciu wartościowym.

W roku gospodarczym 2016/2017, w wyniku wzrostu krajowej produkcji oraz wysokich cen na rynkach światowych, zwiększył się wywóz tego produktu z Polski, a zmniejszył się jego przywóz. Od początku roku gospodarczego 2016/2017 (do kwietnia 2017 r.) z kraju wyeksportowano 264 tys. ton cukru, o 10 proc. więcej niż przed rokiem. Wpływy z eksportu były o 28 proc. większe i wyniosły 138 mln euro. Głównym kierunkiem sprzedaży zagranicznej były kraje UE, do których wywieziono 179 tys. ton cukru (68 proc. wolumenu) - czytamy w raporcie.

Największymi unijnymi odbiorcami cukru były: Niemcy, Włochy, Belgia, Litwa, Czechy i Łotwa. Wywóz cukru do krajów pozaunijnych osiągnął poziom 85 tys. ton (32 proc. wolumenu), a głównymi kierunkami sprzedaży były: Izrael, Rosja, Mołdawia oraz Arabia Saudyjska.

Import cukru do Polski w okresie siedmiu miesięcy roku gospodarczego 2016/2017 ukształtował się na poziomie 71 tys. ton, o 44 proc. niższym niż w tym samym okresie roku 2015/2016. Wartość importu spadła o 28 proc., do 40 mln euro. Na terenie Unii Europejskiej zakupiono 62 tys. ton cukru, przede wszystkim na Litwie, w Niemczech i Czechach. Import cukru z krajów pozaunijnych wyniósł 9 tys. ton, a sprowadzano go głównie z Ukrainy (4,3 tys. ton) i z Mauritiusa (2,4 tys. ton) - czytamy dalej.

Saldo wymiany handlowej cukrem było dodatnie i wyniosło 193 tys. ton i 98 mln euro wobec 114 tys. ton i 51 mln euro w tym samym okresie poprzedniego roku gospodarczego, podsumowano w raporcie.

Jak podaje ARR, Polska wyeksportowała od lipca 2016 r. do kwietnia 2017 r. 6,9 mln ton zbóż i przetworów zbożowych, w porównaniu do 5,4 mln ton rok wcześniej. Import w tym okresie spadł o 4 proc. w ujęciu rocznym do 1,1 mln ton zbóż i przetworów.

Przychody z eksportu były o 14 proc. większe od uzyskanych rok wcześniej i wyniosły ponad 2,5 mld euro. Wartość importu była o 1 proc. mniejsza niż rok wcześniej i wyniosła 812 mln euro.

Saldo handlu zagranicznego zbożami oraz przetworami zbożowymi było dodatnie i ukształtowało się na poziomie 4,9 mln ton w ekwiwalencie ziarna wobec 3,3 mln ton rok wcześniej. Saldo wartościowe wyniosło ponad 1,7 mld euro wobec 1,4 mld euro w tym samym okresie sezonu 2015/2016 - czytamy w raporcie.

Wzrost eksportu wynikał przede wszystkim ze zwiększenia eksportu pszenicy (do 3,8 mln ton, o 29 proc. w porównaniu z dziesięcioma miesiącami sezonu 2015/2016) i kukurydzy (do 1,3 mln ton, 2,7 razy). Wywóz pozostałych zbóż podstawowych uległ obniżeniu. Żyta wyeksportowano 351 tys. ton, o 23 proc. mniej, a jęczmienia 76 tys. ton, o 56 proc. mniej. Udział krajów UE w eksporcie ziarna z Polski zmniejszył się do 54 proc. z 59 proc. w 2016 r. Największym odbiorcą ziarna zbóż z Polski były Niemcy (2,3 mln ton, 38 proc. ogółu eksportu ziarna), podała także Agencja.

Na podst. ISBnews

Powiązane tematy

Dotychczasowy system zamieszczania komentarzy na portalu został wyłączony

Przeczytaj więcej

Dziękujemy za wszystkie dotychczasowe komentarze i dyskusje.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych.