Informacje

Restauracje mają nie lada zagwozdkę / autor: fot. Pixabay
Restauracje mają nie lada zagwozdkę / autor: fot. Pixabay

Co z jednorazowymi sztućcami?

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 20 maja 2020, 10:21

  • Powiększ tekst

Podczas usług gastronomicznych nie ma obowiązku używania tylko jednorazowych sztućców - informuje Ministerstwo Rozwoju. W wytycznych dla gastronomii jednorazowe sztućce podano jako przykład dodatków, które należy usunąć ze stołów - wskazuje resort.

Nie ma jednak obowiązku używania, podczas korzystania z usług gastronomicznych, tylko z jednorazowych sztućców” - zapewnia MR.

Od 18 maja br. bary, kawiarnie i restauracje są otwarte. W związku z tym Ministerstwo Rozwoju, we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym i przedstawicielami branży gastronomicznej, przygotowało wytyczne do funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii.

Wskazano w nich, że usługi gastronomiczne - przy zachowaniu określonych ograniczeń i obostrzeń dot. bezpieczeństwa i higieny pracy - mogą być świadczone w kawiarniach, restauracjach i strefach gastronomicznych (food court), zarówno na miejscu, jak i na wynos.

Według zaleceń resortu właściciel restauracji powinien stworzyć takie warunki pracy, by gwarantowały zachowanie bezpiecznych odległości między pracownikami. Tam, gdzie to możliwe, do komunikacji wykorzystywane mają być telefony komórkowe i internet.

WARTO:

Epidemia: Sportowcy mają mieć mniej… partnerek

Rekord zgubny dla branży

Właściciele lokali muszą zadbać o zachowanie bezpiecznych odległości i środków higieny dla gości oraz regularnie dezynfekować powierzchnie w restauracjach i kawiarniach z miejscami do siedzenia.

Osoby stojące w kolejce powinny zachować 2-metrowy dystans. Wymagana jest również dezynfekcja rąk przy wejściu na teren lokalu. Dozowniki z płynem do dezynfekcji mają się znajdować w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/ kasowych) oraz przy wyjściu z toalet - czytamy w wytycznych.

Do właścicieli lokali gastronomicznych należy też ustalenie i kontrola maksymalnej liczby gości, która w danym momencie w nim przebywa. Natomiast kucharze i kelnerzy powinni nosić maseczki oraz rękawiczki. Po wyjściu gości stoliki powinny być każdorazowo dezynfekowane.

Według wytycznych odległość od krańca blatu jednego stolika do krańca blatu drugiego stolika powinna wynosić 1,5 m lub 1 m w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokości minimum 1 m (ponad blat stolika).

PAP/ as/

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych