Piwny znak dla koneserów
Znak „Piwo Kraftowe” ma podkreślać pochodzenie piwa z browaru rzemieślniczego warzącego na niewielką skalę, w oparciu o tradycyjne surowce piwowarskie.
Na etykietach coraz większej liczby polskich piw rzemieślniczych pojawia się znak „Piwo Kraftowe”. To inicjatywa Polskiego Stowarzyszenia Browarów Rzemieślniczych (PSBR) – zrzeszenia najmniejszych, niezależnych producentów piwa. Rynek piwa kraftowego rośnie - rolą znaku jest ułatwienie wyboru konsumentom i wskazanie im, że mają do czynienia z produktami pochodzącymi z małych browarów stawiających jakość przed produkcją na dużą skalę.
CZYTAJ TEŻ: Wilander: Świątek może zdominować kobiecy tenis
Polskie Stowarzyszenie Browarów Rzemieślniczych wprowadza na rynek znak „Piwa Kraftowe”. Prawo do umieszczania go na etykietach produkowanych piw mają wszystkie browary zrzeszone w organizacji. Znak ma podkreślać pochodzenie piwa z browaru rzemieślniczego warzącego na niewielką skalę, w oparciu o tradycyjne surowce piwowarskie. Zastosowanie znaku jako wyróżnika wzmocni segment piw rzemieślniczych i ułatwi konsumentom decyzje zakupowe, dostarczając sprawdzonej informacji o pochodzeniu produktu i dając gwarancję, że piwo pochodzi z niezależnego browaru.
Piwa kraftowe pojawiły się na polskim rynku niecałe dziesięć lat temu i na rynku postrzegane są nadal jako niszowa nowość. Teraz dajemy miłośnikom dobrego piwa prosty znak, dzięki któremu zawsze znajdą w sklepie produkt z gwarancją pochodzenia z małego, niezależnego browaru rzemieślniczego z Polski - mówi Marek Kamiński, prezes PSBR.
Marek Kamiński, prezes Polskiego Stowarzyszenia Browarów Rzemieślniczych
Fot. Materiały prasowe
Piwa rzemieślnicze (lub inaczej: kraftowe) pochodzą z niezależnych właścicielsko, małych browarów, znanych z ludzi tworzących piwa w oparciu o najwyższej jakości surowce i z poszanowaniem tradycyjnych metod warzenia.
CZYTAJ TEŻ: Jak opiekować się chorym na koronawirusa?
W produkcji piw kraftowych najważniejszą rolę odgrywają ludzie, ich historie, wartości, którymi się kierują i wyjątkowe podejście do piwa. To ich zaangażowanie, poszukiwanie nowych smaków i kompozycji, dbałość każdy szczegół i dążenie do najwyższej jakości, dają piwu to “coś”, co sprawia, że nie da się go porównać z produktami powstającymi na masową skalę – dodaje Marek Kamiński.
Udział piwa kraftowego w rynku piwa ogółem w Polsce wynosi niecały 1 proc. i wciąż rośnie. W 2019 roku browary rzemieślnicze zrzeszone w PSBR odnotowały wzrost produkcji o ponad 19 proc. podczas gdy całkowita produkcja piwa w Polsce spadła o 3,5 proc. (źródło: Raport PSBR 2019). Wybierając butelkę czy puszkę ze znakiem „Piwo Kraftowe” konsument ma pewność, że kupuje piwo z małego, niezależnego, polskiego browaru rzemieślniczego. Znak „Piwo kraftowe” został zgłoszony do Urzędu Patentowego RP, a prawo do używania znaku posiadają wszyscy członkowie Polskiego Stowarzyszenia Browarów Rzemieślniczych.
CZYTAJ TEŻ: Strefa żółta - obostrzenia: Kogo dotyczą, co obejmują? ZOBACZ
Polskie Stowarzyszenie Browarów Rzemieślniczych zostało powołane do życia w styczniu 2018 roku. Organizacja zrzesza obecnie 32 browary, które mają około 50-procentowy udział w produkcji piwa rzemieślniczego w Polsce.
PSBR/RO