Informacje

Zdjęcie ilustracyjne / autor: pixabay.com
Zdjęcie ilustracyjne / autor: pixabay.com

Nie sprzedawać dzikich zwierząt. To źródło zakażeń

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 13 kwietnia 2021, 12:11

  • 0
  • Powiększ tekst

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wezwała kraje do zawieszenia sprzedaży na targach żywności żywych zwierząt, schwytanych w środowisku naturalnym, dlatego, że dzikie zwierzęta są głównym źródłem pojawiających się chorób zakaźnych, takich jak koronawirus.

WHO wydała nowe wytyczne mówiące, że zwierzęta, zwłaszcza dzikie, „są źródłem ponad 70 proc. wszystkich pojawiających się chorób zakaźnych u ludzi, z których wiele jest wywoływanych przez nowe wirusy”.

WHO zwróciła uwagę na ryzyko bezpośredniego przenoszenia pojawiających się chorób zakaźnych na ludzi, którzy mają kontakt z płynami ustrojowymi zakażonego zwierzęcia, a także wymieniła „dodatkowe ryzyko” zarażenia się nimi w miejscach, gdzie przebywają takie zwierzęta lub w miejscach, które mogły zostać skażone takimi wirusami. „Tradycyjne targi mogą globalnie odgrywać główną rolę w dostarczaniu żywności i środków do życia dużym populacjom”, jednak „zakaz sprzedaży zwierząt może chronić zdrowie ludzi - zarówno tych, którzy tam pracują, jak i tych, którzy robią tam zakupy” - podało WHO w oświadczeniu.

Pochodzenie koronawirusa jest źródłem intensywnych spekulacji, z których większość skupiała się wokół prawdopodobieństwa, że SARS-CoV-2 był przenoszony przez nietoperze i przekazywany ludziom przez gatunki pośrednie sprzedawane jako żywność lub leki na tradycyjnych chińskich targach, w tym z żywymi dzikimi zwierzętami – pisze agencja AP.

Koronawirus po raz pierwszy pojawił się w mieście Wuhan w prowincji Hubei w środkowych Chinach. Z wuhańskim targiem owoców morza Huanan wiązano wiele spośród pierwszych zakażeń koronawirusem.

Chińskie władze sugerują tymczasem, że choć Covid-19 po raz pierwszy wykryto w Wuhanie, to sam wirus niekoniecznie pochodzi z tego miasta.

WHO, wraz ze Światową Organizacją Zdrowia Zwierząt (OIE) i programem ochrony środowiska ONZ, przeprowadziła analizę, która doprowadziła do sformułowania nowych zaleceń.

PAP/RO

CZYTAJ TEŻ: Burger King stawia na… roślinne nuggetsy

Powiązane tematy

Komentarze