Informacje

Zdjęcie ilustracyjne / autor: Pixabay.com
Zdjęcie ilustracyjne / autor: Pixabay.com

Poznajcie kawę z chilli

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Absolwent studiów 1. stopnia na kierunku dietetyka, specjalność kliniczna na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Przygotowuje się do specjalizacji w dziedzinie dietetyki nefrologicznej

  • Opublikowano: 26 lutego 2023, 21:02

  • Powiększ tekst

Zwłaszcza w okresie zimowym rzadziej wychodzimy na dwór, bo zimno i ciemno, więcej jemy i ogólnie mniej się ruszamy

Dlatego w tym czasie szczególnie łatwo o kilka dodatkowych kilogramów. Dobrym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest sięgnięcie po podwójną dawkę mocy i energii. Poznajcie kawę z chilli.

Czemu akurat takie połączenie?

Papryczka chilli zawiera w sobie kapsaicynę, potrafiącą przyspieszyć nasz metabolizm nawet o 20%. Oprócz tego wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe czy korzystnie wpływające na układ krążenia. Ale czy samo chilli nie wystarczy? Z pewnością byłoby ono samo w sobie skuteczne, jednak to właśnie w połączeniu z kawą daje najlepsze efekty. Kofeina wraz z kapsaicyną dodają energii oraz przyspieszają tempo przemiany materii. Kofeina stymuluje również pobór energii z tkanki tłuszczowej, co dodatkowo ułatwia proces odchudzania. Taki napój jest więc świetnym pomysłem dla osób szukających nowych wrażeń kulinarnych oraz chcących poprawić swoje zdrowie i dać swojemu organizmowi porządnego kopa.

Przepis

Wszystkie składniki pewnie większość z nas ma już w domu, więc wykonanie takiego napoju nie powinno stwarzać większego problemu. Potrzebne nam będą:

Dwie lub trzy szklanki naparu z kawy

Jeden litr wody

Laska cynamonu

Ćwiartka łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)

Pomarańcza

Ćwiartka łyżeczki chilli

Pół szklanki cukru

Pomarańcze kroimy na pięć, sześć plasterków. Do rondelka dodajemy kawę, wodę, laskę cynamonu, chilli, cukier oraz skórkę z jednego plastra pomarańczy. Całość gotujemy, aż cukier się rozpuści i odstawiamy na około pięć minut. Po tym czasie napój przelewamy przez sitko na filiżanek, a na górę dajemy plaster pomarańczy oraz mielony cynamon. Filip Siódmiak

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych