Informacje
Kofeina – główny składnik aktywny kawy – wykazuje łagodne działanie diuretyczne / autor: Pixabay
Kofeina – główny składnik aktywny kawy – wykazuje łagodne działanie diuretyczne / autor: Pixabay

TYLKO U NAS

Czy kawa faktycznie wypłukuje magnez?

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Absolwent studiów 1. stopnia na kierunku dietetyka, specjalność kliniczna na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Przygotowuje się do specjalizacji w dziedzinie dietetyki nefrologicznej

  • Opublikowano: 31 maja 2025, 19:00

  • Powiększ tekst

Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie, cenionym zarówno za walory smakowo-aromatyczne, jak i działanie stymulujące ośrodkowy układ nerwowy. Pomimo jednak jej powszechnego spożycia, wokół wpływu kawy na stan odżywienia niektórymi składnikami mineralnymi – w szczególności magnezem i wapniem – nadal krąży wiele mitów.

Kawa „wypłukuje”?

Jednym z często powtarzanych twierdzeń jest przekonanie, iż kawa „wypłukuje” z organizmu istotne związki mineralne, przyczyniając się tym samym do ich niedoboru.

Teza ta opiera się najczęściej na fakcie, iż kofeina – główny składnik aktywny kawy – wykazuje łagodne działanie diuretyczne. Jednakże dostępne wyniki badań naukowych nie potwierdzają, aby umiarkowane spożycie kawy miało istotny wpływ na pogorszenie bilansu wapnia czy magnezu w organizmie.

Dane z literatury naukowej wskazują, że spożycie kofeiny w ilości około 400 mg, czyli równowartości około czterech filiżanek kawy parzonej może prowadzić do zwiększenia wydalania magnezu z moczem w ilości rzędu 4 mg. W odniesieniu do przeciętnego dziennego spożycia tego pierwiastka, a więc średnio około 300 mg wartość ta ma marginalne znaczenie. Co więcej, sama kawa dostarcza pewnych ilości magnezu, co może rekompensować jego ewentualne straty.

Podobna sytuacja dotyczy wapnia. W badaniach wykazano, iż wypicie jednej filiżanki kawy może wiązać się z utratą około 4 mg wapnia, co w kontekście zalecanego dziennego spożycia na poziomie 1000–1200 mg uznaje się za ilość pomijalną z punktu widzenia bilansu tego składnika mineralnego i nie istotną statystycznie.

Filip Siódmiak

Źródła:

Massey LK, Wise KJ. The effect of dietary caffeine on urinary excretion of calcium, magnesium, sodium and potassium in healthy young females. Nutr Res. 1984;4(1):43–50.

Choi, Eun-Joo et al. “Coffee consumption and bone mineral density in korean premenopausal women.” Korean journal of family medicine vol. 35,1 (2014): 11-8.

»» O diecie i zdrowiu czytaj też tutaj:

Powiedz jaką kawę pijesz, a powiem ci kim jesteś

Co w zamian za kawę?

Kawa rano czy po południu? To jednak ma znaczenie…

»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych