Informacje
Czysta czarna kawa jest napojem niskokalorycznym / autor: Pixabay
Czysta czarna kawa jest napojem niskokalorycznym / autor: Pixabay

TYLKO U NAS

Kawa zamiast śniadania - czy to ma sens?

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Absolwent studiów 1. stopnia na kierunku dietetyka, specjalność kliniczna na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Przygotowuje się do specjalizacji w dziedzinie dietetyki nefrologicznej

  • Opublikowano: 6 lipca 2025, 08:30

  • Powiększ tekst

Kawa to jeden z najczęściej spożywanych napojów świata. Zawarta w niej kofeina wywiera pozytywny wpływ na metabolizm – stymuluje układ nerwowy, zwiększa termogenezę i przyspiesza tempo przemiany materii. Tym samym kawa często postrzegana jest jako potencjalny sprzymierzeniec w procesie redukcji masy ciała. W praktyce jednak jej działanie może być ambiwalentne i zależeć od kontekstu jej spożycia oraz towarzyszących jej smakowych dodatków.

Kawa na czczo

Jednym z potencjalnych błędów żywieniowych jest regularne picie kawy na czczo, bez uprzedniego spożycia pełnowartościowego posiłku.

Taka praktyka może co prawda doprowadzić do chwilowego zahamowania łaknienia, tym samym skutkując pominięciem śniadania, jednakże w dalszej części dnia może predysponować do przesunięcia kolejnych posiłków, a w godzinach wieczornych – do wzmożonego apetytu i zwiększonego spożycia energii, często w postaci produktów wysokoprzetworzonych i wysokoenergetycznych.

Taki rozkład energetyczny dobowego jadłospisu – z przewagą kalorii konsumowanych w drugiej połowie dnia może sprzyjać nadmiernej podaży całkowitej ilości energii oraz zaburzeniom rytmu okołodobowego, w także tym jakości snu.

To z kolei potęgować może uczucie zmęczenia w godzinach porannych i prowadzić do dalszego utrwalania niekorzystnego schematu żywieniowego.

Sięganie po napar kawowy na pusty żołądek nie jest również zalecane dla osób zmagających się z nadkwasotą lub refluksem żołądkowo-jelitowym.

Obecne w kawie kwasy oraz sama kofeina przyczyniają się do nasilonej sekrecji kwasu żołądkowego, tym samym doprowadzając do nieprzyjemnego uczucia pieczenia w górnej części układu pokarmowego, jak i w zaawansowanej postaci – aspiracji treści pokarmowej.

Dodatki robią różnicę

Należy również zwrócić uwagę na kaloryczność samego napoju. Czysta czarna kawa jest napojem niskokalorycznym, jednak dodatki takie jak cukier, syropy smakowe, mleko czy śmietanka znacznie podnoszą jej wartość energetyczną. Regularne spożywanie kaw z takimi dodatkami może przyczyniać się do dodatniego bilansu energetycznego i stopniowego wzrostu masy ciała.

Filip Siódmiak

»» O diecie i zdrowiu czytaj też tutaj:

Powiedz jaką kawę pijesz, a powiem ci kim jesteś

Co w zamian za kawę?

Kawa rano czy po południu? To jednak ma znaczenie…

Co zjeść na lepszy sen?

»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych