Informacje

Kiwi / autor: Pixabay
Kiwi / autor: Pixabay

Kiwi – jeść ze skórką czy bez?

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Student dietetyki na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Pasjonat sportu i zdrowego odżywiania oraz aktywnego trybu życia. W wolnym czasie uwielbia poszerzać swoją wiedzę w oparciu o najnowsze odkrycia naukowe, czym dzieli się z czytelnikami w swoich felietonach

  • Opublikowano: 29 listopada 2023, 22:00

  • Powiększ tekst

Sezon na te małe, lekko kwaśne owoce o charakterystycznej brązowej skórce oraz zielonym miąższu to właśnie okres jesienno-zimowy. Jadamy je jako przekąskę lub dodajemy do wielu pozycji na słodko. Pozostaje jednak jeden problem. Otóż w jaki sposób je jeść. Najpierw porządnie umyć i jeść w całości czy też przeciąć na pół i wyjadać środek łyżeczką? Odpowiedź może cię zaskoczyć.

Co znajdziemy w kiwi?

To cenne źródło witamin oraz składników mineralnych, głównie potasu i witamin C oraz K. To także duża dawka błonnika, ale tylko pod pewnymi względami, ale o tym później. Zawiera również sporą ilość przeciwutleniaczy zwalczających szkodliwe reaktywne formy tlenu. Ponadto obniża ciśnienie tętnicze krwi i zmniejsza ryzyko rozwoju różnego rodzaju schorzeń, na przykład miażdżycy czy chorób nowotworowych.

Co, gdy zjemy ze skórką?

Otóż właściwie nic. Ale musimy spełnić pewne warunki. Przed spożyciem należy je dokładnie umyć pod ciepłą, bieżącą wodą. Jest to o tyle ważne, iż wyższa temperatura lepiej pozbędzie się wszelkich zanieczyszczeń, a nieustanny ruch wody sprawi, że wszystko zleci do zlewu.

Spożycie nieobranego owocu nie powinno nieść za sobą żadnych negatywnych konsekwencji, o ile je uprzednio dokładnie umyjemy. Ważne także jest pochodzenie kiwi. Najlepiej byłoby zaopatrywać się u sprawdzonych, lokalnych dostawców, którzy nie stosują pestycydów ani środków chemicznych przedłużających trwałość. Ale wiadomo, że nie każdy ma taką możliwość, dlatego te kupione w supermarkecie najlepiej krótkotrwale wyparzyć. W tym celu należy polać skórkę wrzącą wodą ze wszystkich stron. Uważajmy jednak, by się nie poparzyć. Spożycie kiwi w całości, wraz ze skórką niesie ze sobą także pewne korzyści. Wśród nich wymienia się między innymi błonnik pokarmowy oraz witaminy i minerały. Największe ich ilości znajdują się właśnie w skórce. Jedząc więc kiwi bez skórki, nie dostarczamy tyle samo składników odżywczych. Błonnik zwiększa perystaltykę jelit, wzmaga wydzielanie soków żołądkowych oraz zmniejsza wchłanianie tłuszczów i zapewnia uczucie sytości na dłużej, a w konsekwencji wspomaga odchudzanie. Zewnętrzna warstwa to także źródło kwasu foliowego oraz witaminy E, których próżno szukać w miąższu.

Filip Siódmiak

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych