Alert. Polskie mięso przyczyną salmonelli
Brytyjska agencja Food Standards Agency (FSA) ujawniła, że polskie mięso i jaja są głównymi sprawcami zarażeń salmonellą w Wielkiej Brytanii. Od początku 2023 roku zdiagnozowano ponad 200 przypadków zachorowań. Sprawa zaniepokoiła rząd oraz konsumenckie środowiska.
Na portalu X brytyjska agencja Food Standards Agency (FSA) opublikowała specjalny komunikat, że przyczyną zatruć jest salmonella znajdująca się w produktach drobiowych z Polski. Agencja przypomina jednocześnie o podstawowych zasadach higieny i obróbki produktów żywnościowych.
Brytyjscy eksperci powiązali zachorowania z konsumpcją produktów, takich jak mięso i jaja, sprowadzanych z Polski do Wielkiej Brytanii.
Szereg przypadków dotyczył spożycia jaj wyprodukowanych w Polsce i wykorzystywanych do posiłków w restauracjach i kawiarniach - wyjaśnia Tina Potter, kierownik do spraw incydentów w FSA.
Jednocześnie zapowiedziano kontrole importowanej żywności i paszy z Unii Europejskiej do Wielkiej Brytanii.
Identyfikacja problemu
FSA pracuje nad identyfikacją źródła problemu, a skandal może wpłynąć na relacje handlowe i reputację polskich produktów spożywczych.
W Wielkiej Brytanii zostaną też przeprowadzone kontrole importu żywności i paszy sprowadzanej z terenu Unii Europejskiej, które sprawdzą także przestrzeganie standardów bezpieczeństwa podczas transportu.
CZYTAJ TAKŻE: Dodatek 2400 zł do wynagrodzenia
CZYTAJ TAKŻE: Kiedy posiedzenia Sejmu? Harmonogram na 2024 rok
jb