Czy istnieje dieta prewencyjna w chorobie Alzheimera?
Nie jest nowością, że dieta oraz codzienny tryb życia mają bezpośrednie przełożenie na kształtowanie się naszego przyszłego zdrowia. Obecnie jedną z najczęstszych chorób wieku podeszłego jest choroba Alzheimera. Schorzenie to pozbawia chorego pamięci krótkotrwałej i negatywnie oddziałuje nie tylko na pacjenta, ale również jego najbliższych. Na przestrzeni lat obserwuje się systematyczny wzrost nowych przyapadków tej choroby. Z tego względu naukowcy nieustannie poszukują nie tylko lekarstwa, ale także i odpowiedniej diety dla osób dotkniętych tym schorzeniem.
Dieta MIND
Jej skrót wywodzi się od pierwszych liter anglojęzycznych nazw – Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Delay. Jest to specjalnie opracowany sposób żywienia dla osób cierpiących na choroby neurodegeneracyjne, stanowiący połączenie diet śródziemnomorskiej oraz DASH.
Przypisuje się jej polepszenie myślenia poznawczego, a także zmniejszenie ryzyka i ograniczenie progresji choroby Alzheimera, będącej główną przyczyną demencji. Opiera się jednak na pewnych modyfikacjach. Po pierwsze zakłada istotność spożywania takich składników dietetycznych i ich porcji, które sprzyjają neuroprotekcyjnemu działaniu i wpływają na redukcję demencji. Są to między innymi głownie nieprzetworzone i naturalne produkty roślinne, choć dozwolona jest również niewielka ilość produktów odzwierzęcych. Szczególną uwagę skupia jednak ona na włączeniu do diety jagód oraz zielonych roślin liściastych, orzechach czy olejach roślinnych.
Produkty zalecane:
• Zielone warzywa liściaste
• Warzywa
• Orzechy
• Jagody
• Fasola i pozostałe nasiona roślin strączkowych
• Produkty z pełnego ziarna
• Ryby
• Mięso drobiowe
• Oliwa z oliwek
• Czerwone wino wytrawne, maksymalnie lampka dziennie. Nie oznacza to, iż alkohol ten powinien stanowić element Codziennie diety. Zawarty w czerwonym winie resweratrol, rzeczywiście wykazuje pozytywne działanie przeciwzapalne oraz zwalczające wolne rodniki, jednakże wino zawiera jego nieznacznie ze zdrowotnego punktu widzenia ilości.
Traktujmy więc je jako urozmaicenie co pewien czas.
Produkty niewskazane:
• Czerwone mięso, w szczególności tłuste kawałki tusz
• Masło i utwardzane margaryny
• Sery żółte
• Wyroby cukiernicze oraz słodycze
• Smażone i gotowe potrawy
• Fast food
Podstawowe założenia:
• Sięganie po o najmniej 3 porcje produktów pełnoziarnistych oraz warzyw
• Spożywanie orzechów w formie przekąski 5-6 razy w tygodniu
• Fasolę oraz inne nasiona roślin strączkowych spożywaj co drugi dzień
• Drób, ryby oraz jagody najlepiej jeść co najmniej raz w tygodniu
• Ograniczeniu powinno ulec spożycie masła do porcji mniejszej niż łyżka dziennie oraz sera i produktów smażonych, a także fast food do mniej niż porcji tygodniowo
Jak jest w rzeczywistości?
Przeciwneurodegeneracyjne działanie diety MIND potwierdza metaanaliza z 2024 roku obejmująca 40 prac. W wyniku badań odnotowano zmniejszony odsetek występowania zaburzeń poznawczych. Dodatkowo udowodniono, iż regularne przestrzeganie jej zasad może wywołać efekt ochronny i zapobiec rozwojowi choroby.
Ponadto badacze potwierdzają, iż nawet niewielkie zmiany wprowadzane przed pojawieniem się choroby mogą przyczyniać się do pozytywnych zmian w przyszłości
Źródło: Van Soest APM, Beers S, van de Rest O, de Groot LCPGM. The MIND diet for the ageing brain: a systematic review. Adv Nutr. 2024 Feb 2:100184.
Filip Siódmiak