Informacje

owoce i warzywa / autor: Pixabay
owoce i warzywa / autor: Pixabay

Jaka dieta przy nadciśnieniu

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Absolwent studiów 1. stopnia na kierunku dietetyka, specjalność kliniczna na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Przygotowuje się do specjalizacji w dziedzinie dietetyki nefrologicznej

  • Opublikowano: 18 sierpnia 2022, 18:00

    Aktualizacja: 18 sierpnia 2022, 18:25

  • Powiększ tekst

Odpowiednia dieta odgrywa kluczową rolę w leczeniu i zapobieganiu wielu chorobom i schorzeniom. Jak się odżywiać i które produkty pomogą w walce z nadciśnieniem tętniczym? A jakich posiłków lepiej unikać?

Czym jest nadciśnienie?

Nadciśnienie to jedna z wielu chorób sercowo-naczyniowych, które są główną przyczyną zgonów w Polsce i na świecie. Jak wynika z nazwy, osoba chora ma podwyższone ponad normę ciśnienie krwi, które utrzymuje się przez dłuższy czas - ciśnienie skurczowe i rozkurczowe powyżej 140/80 mm Hg. Przyczyn nadciśnienia należy szukać w nieodpowiedniej diecie bogatej w sól i produkty przetworzone oraz zbyt małej ilości warzyw oraz owoców. Brak aktywności fizycznej, nadwaga i otyłość, palenie papierosów i picie alkoholu, a także stresujący tryb życia, nie tylko znacząco zwiększają ryzyko wystąpienia nadciśnienia, lecz także wielu innych chorób cywilizacyjnych.

Co najpierw?

Najważniejsza rzeczą będzie zrzucenie zbędnych kilogramów oraz doprowadzenie swojego BMI do granic 19-25. Zaprzestanie stosowania używek i włączenie regularnej aktywności fizycznej, nie tylko pozytywnie wpłynie na ciśnienie krwi, lecz również sprawi, że będziemy mniej zestresowani i wyrzucimy swoje złe emocje w trakcie treningu. Podczas gotowania starajmy się ograniczyć udział soli w posiłkach, w zamian za większą ilość świeżych ziół. No i oczywiście jedzmy więcej warzyw i owoców.

Według badań dieta bogata w błonnik pokarmowy, niską ilości cholesterolu, witaminę C i wapń oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe, skutecznie obniży ciśnienie tętnicze.

Co jeść?

Polecana jest dieta śródziemnomorska i DASH, a więc diety bogate w świeże owoce i warzywa, z dużą ilością świeżych ziół i ograniczaniem czerwonego mięsa, na korzyść chudego, białego mięsa i ryb oraz owoców morza. Diety te są także bogate w przeciwutleniacze i antyoksydanty.

Wraz z warzywami i owocami oraz pieczywem pełnoziarnistym dostarczają sporą ilość błonnika. Ale nie tylko, bowiem znaczący udział mają też nasiona roślin strączkowych – roślinnego źródła białka i błonnika. Na siłę szukać w nich dużej ilości cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych.

To głównie dzięki zamianie pełnotłustego nabiału, na wersje odtłuszczone i zmniejszeniu ilości spożywanego mięsa. Obfitują za to w zdrowe wielonienasycone tłuszcze.

Czego unikać?

Najprościej rzecz ujmując, trzeba unikać wszystkiego co jest połączeniem słodkiego lub słonego z tłustym, a więc słodyczy, słonych przekąsek i żywności wysokoprzetworzonej oraz fast food. Niewskazane będą też konserwy w puszkach i dania z dużą ilością soli, na przykład produkty wędzone.

Ograniczeniu ulec muszą też gatunki tłustych mięs oraz zmiana obróbki termicznej potraw. Zamieńmy smażenie na głębokim tłuszczu, na gotowanie, pieczenie, lub gotowanie na parze. W tej sytuacji warto zaopatrzyć się we frytkownicę beztłuszczową.

Stosując odpowiednią dietę, ograniczając używki, regularnie być aktywnym i zmieniając nawyki żywieniowe i styl życia skutecznie obniżymy ciśnienie tętnicze krwi i polepszymy swoje zdrowie.

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych