Informacje

Ceny detaliczne pomidorów – zarówno malinowych, jak i czerwonych – radykalnie spadły  / autor: Pixabay
Ceny detaliczne pomidorów – zarówno malinowych, jak i czerwonych – radykalnie spadły / autor: Pixabay

Pomidory zaskakująco tanie! Rynek się zatkał, co dalej?

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 3 sierpnia 2024, 23:58

  • Powiększ tekst

Klienci sklepów spożywczych czy warzywniaków doskonale pamiętają wyrywające z butów „zimowe” ceny pomidorów. Najpodlejszej jakości, przeźroczysty „pomidoropodobny” produkt kosztował 12-13 zł/kg. Za lepiej wyglądającego pomidora malinowego trzeba było zapłacić o około 10 zł więcej. Od maja rozpoczął się cenowy zjazd, którego apogeum mamy teraz. Korzystajmy.

Ceny detaliczne pomidorów – zarówno malinowych, jak i czerwonych – radykalnie spadły (do około 4 zł/kg) i, z punktu widzenia producentów, są dziś poniżej progu opłacalności. To już kolejne załamanie na rynku pomidorów w ostatnim czasie. Na wyjątkowo niskie ceny hurtowe producenci narzekali już w maju br. Wówczas pomidory były sprzedawane za 4-6 zł/kg, czyli w cenach, które zazwyczaj widzieliśmy w lipcu. Teraz jest jeszcze gorzej (oczywiście z punktu widzenia producentów). Mają oni nadzieję, że sytuację uratują konsumenci wracający z wakacji, którzy rzucą się na tanie warzywo, będące prawdziwą bombą potasową.

Sezonowe wahania są od kilku lat ogromne

Jest początek sierpnia br. Ceny pomidorów malinowych (znakomitej jakości) wahają się w hurcie od 2 do 3,50 zł/kg. Średnio za te zdrowe warzywa trzeba zapłacić zaledwie 2,65 zł/kg. Na giełdzie w podwarszawskich Broniszach dostępne są także pomidory gruntowe na przetwory (nazywane potocznie jajkiem); kosztują zaledwie 3-4 zł/kg. Korzystajmy, bo „jajka” są najsmaczniejsze, a za tydzień, do dwóch sytuacja cenowa zacznie się pogarszać.

Za dużo pomidorów, za mało ogórków

Zupełnie inaczej wygląda sytuacja z ogórkami gruntowymi. Jest ich zbyt mało, bo wiele plantacji sponiewierał grad, i kosztują od 6 do 11 zł/kg. Średnio za kilogram trzeba zapłacić 9,50 zł. To zdecydowanie więcej niż w poprzednich latach – wówczas ceny hurtowe utrzymywały się na poziomie 5-6 zł/kg.

Braki ogórka gruntowego są odczuwalne także w skupie i przetwórstwie. W rezultacie wystrzeliły również ceny ogórków małosolnych i kwaszonych. Obecnie za te warzywa trzeba zapłacić w hurcie średnio 12-13 zł/kg.

Źródło: GUS

Oprac. GS

»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:

Supermyśliwiec dla Polski już na kołach! Zobacz nagranie

Polski przemysł zastygł w letargu

Nie śpij! Będą likwidować ogródki działkowe

Pokój (nie) za wszelką cenę

»» Najnowsze wydanie „Wywiadu Gospodarczego” oglądaj tutaj:

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych