Informacje

W Polsce każdego roku marnuje się 4,8 mln ton żywności. (zdj. poglądowe) / autor: Pixabay
W Polsce każdego roku marnuje się 4,8 mln ton żywności. (zdj. poglądowe) / autor: Pixabay

Sklepy zapłacą dużo więcej za marnowanie żywności

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 18 września 2024, 13:00

    Aktualizacja: 18 września 2024, 13:44

  • Powiększ tekst

Wzrost opłat dla sklepów za marnowanie żywności! Stawki mają wzrosnąć aż pięciokrotnie – z 0,1 do 0,5 zł za kilogram. Kara za brak wniesienia takiej opłaty może wynieść aż 15 tys. zł. Nowe regulacje zakłada projekt nowelizacji ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, przygotowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Celem zmian ma być ograniczenie marnowania żywności oraz zwiększenie jej redystrybucji przez sklepy do organizacji pozarządowych. Uzasadnieniem dla nowelizacji przepisów jest również doprecyzowanie pojawiających się wątpliwości interpretacyjnych, w tym dotyczących definicji „marnowania żywności”.

Nowa definicja „marnowania żywności”

Projekt stanowi, że marnowaniem są również zaniechania, które doprowadziły do przeterminowania się produktów spożywczych. Jak donosi portal halowies.pl, doprecyzowaniu ulegnie także definicja „sprzedawców żywności”, która według noweli ma objąć jednostki handlu, a więc pojedyncze sklepy. Przepis zakłada objęcie postanowieniami umowy dotyczącej nieodpłatnego przekazywania żywności wszystkie placówki sieci, co ma skutkować przekazywaniem żywności w większych ilościach.

Sztywny termin podpisania umowy

Procedowane regulacje przewidują wprowadzenie kary w wysokości 5 tys. zł w przypadku niezrealizowania kampanii edukacyjno-informacyjnych wspólnie z organizacjami pozarządowymi. Znacząco mają też wzrosnąć kary za niewniesienie opłat w terminie. Obecne stawki te wynoszą od 500 zł do 10 tys. zł, a mają wynosić 5-15 tys. zł.

Ponadto sklepy będą mieć obowiązek podpisania umowy z organizacją pozarządową na nieodpłatne przekazanie niesprzedanej żywności (głównie produktów wycofanych ze sprzedaży ze względu na wady dotyczące opakowań lub wyglądu) do 31 grudnia na następny rok kalendarzowy.

Dla sklepów o powierzchni ponad 250 mkw.

Obowiązujące obecnie przepisy ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności zostały uchwalone w 2019 roku. Dotyczą sklepów o powierzchni powyżej 250 mkw., w których 50 proc. przychodów pochodzi ze sprzedaży żywności.

Oprac. GS

»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje.

»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:

Skutki olbrzymiej nieodpowiedzialności pseudoekologów

Co z wielką kopalnią na Śląsku? „Ona już kończy życie”

Kolejna polska branża pod unijną gilotyną

»» Rozmowa z Markiem Budziszem, publicystą i analitykiem o budowie silnej polskiej armii na antenie telewizji wPolsce24 – oglądaj tutaj:

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych