
Tani dolar bije w eksport żywności
Ubiegłotygodniowa decyzja amerykańskiej Rezerwy Federalnej o obniżce stóp procentowych osłabiła dolara. Za jednego trzeba dziś zapłacić zaledwie 3,58 zł – to najniższy poziom od 2018 roku. Z jednej strony to dobra wiadomość dla importerów, z drugiej – poważny problem dla eksporterów żywności.
Silne euro i mocny złoty sprawiają, że unijne towary są mniej konkurencyjne cenowo, co szczególnie uderza w rolnictwo, gdzie koszty transportu i frachtu są bardzo wysokie.
Sprzedaż zagraniczna miękkiej pszenicy z krajów Wspólnoty spadła w minionym roku o ponad jedną trzecią, a w pierwszych jedenastu tygodniach nowego sezonu obniżyła się o kolejne 34 proc. Polska nie jest tutaj wyjątkiem. Jedynie kukurydza trzyma się mocno, osiągając wzrost eksportu o 13 proc. Mocny złoty i euro obniżają konkurencyjność zbóż wobec tańszych dostaw z Rosji i Ukrainy, co pogłębia spadki cen w kraju.
GS, Wiadomości Agro wPolsce24
»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje
»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:
Kolejna żółta kartka dla działań Tuska i Domańskiego
Pendolino z Gdyni aż do Zakopanego
Gotówka tarczą obronną dla Polski w czasach wojny hybrydowej
»»Władza Donalda Tuska walczy z prezesem NBP prof. Adamem Glapińskim – oglądaj w telewizji wPolsce24
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.