Informacje

Młodzi pracujący / autor: Pixabay
Młodzi pracujący / autor: Pixabay

Nie bądź kujonem. Pracuj na studiach

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 2 października 2019, 13:43

    Aktualizacja: 2 października 2019, 17:11

  • 3
  • Powiększ tekst

Rozpoczął się właśnie rok nowy akademicki i wielu studentów zamierza łączyć naukę z pracą. Dla części z nich to konieczność, by w ogóle utrzymać się na studiach, zwłaszcza jeśli opłacają czesne. Ale nawet osoby na tzw. studiach bezpłatnych muszą liczyć się z poważnymi wydatkami, szczególnie gdy podejmują naukę poza swoim miejscem zamieszkania.

Okazuje się, że warto pracować nie tylko z powodu uzyskiwanego wynagrodzenia – co jest oczywiste. Liczy się także mnóstwo uzyskiwanych umiejętności, o które trudno bez podjęcia aktywności zawodowej.

Potwierdza to wiele badań, a ostanie z nich to m.in. „Oczekiwania rynku a umiejętności pracownika - kompetencje rozwijane w pierwszej pracy”, przeprowadzone latem tego roku przez uczelnię SWPS na zlecenie firmy McDonald’s.

Według przygotowanego raportu podsumowującego badania z pracodawcami, studentami oraz ich rodzicami wynika wyraźnie, że młode osoby, które nie boją się zarówno pracować jak i studiować zyskują zdecydowana przewagę wobec osób, które skupiają się wyłącznie na nauce.

W badanie zaangażowała się firma McDonald’s, dlatego też wzięli w nim udział studenci w wieku 18-24 lat w podziale na trzy grupy: badawcze: studenci, którzy są jednocześnie pracownikami tej sieci, studenci będący jednocześnie pracownikami innej firmy gastronomicznej, pracujący tam od co najmniej pół roku oraz studenci niepracujący.

W ankietowaniu wzięło też udział 300 osób będących pracownikami firmy lub właścicielami restauracji z 6 polskich miast: Warszawy, Wrocławia, Trójmiasta, Opola, Białegostoku i Bydgoszczy. Przepytano także 526 rodziców co najmniej jednego dziecka w wieku od 18 do 25 lat.

Oczekiwania pracodawców wobec kandydatów do pracy koncentrują się na takich kompetencjach jak: wytrwałość w działaniu, zarządzanie emocjami, szczególnie negatywnymi, życzliwości w kontaktach, ważnym aspektem funkcjonowania młodego pracownika jest też umiejętność wykonywania pleceń zgodnie z otrzymanymi wskazówkami.

Natomiast dla rodziców liczy się: to, że młodzi pracownicy nauczą się w pierwszej pracy pokojowego rozwiązywania konfliktów, również wytrwałość, docenianie współpracowników, umiejętność funkcjonowania w grupie, w tym asertywność.

Ogólne wnioski z badania SWPS zleconego przez McDonalds wynika, że pracujący studenci uzyskali istotnie wyższe wyniki w wielu kompetencjach społeczno-zawodowych, w tym umiejętności związanych z asertywnością, niż osoby tylko studiujące i niepracujące.

Poza tym wśród pracowników McDonald’s wyróżniają się przede wszystkim asertywni kierownicy. Charakteryzują się oni wysokim poziomem umiejętności efektywnego zarządzania ludźmi, transparentnym komunikowaniem, niezbędnym przy wykonywaniu tego typu działań. Są też najbardziej wytrwałymi pracownikami.

Firma ta obecnie zatrudnia w Polsce 25tys. pracowników - wszyscy mają umowę o prace – 7 proc. wśród nich to osoby z niepełnosprawnościami. W sumie w Polsce firma prowadzi 426 restauracji. oprac. gr

Powiązane tematy

Komentarze