Informacje

Fot.sxc.hu
Fot.sxc.hu

Pszczoły budzą się do życia. Pszczelarze boją się marcowych mrozów

Polska Agencja Prasowa

  • Opublikowano: 2 marca 2014, 08:53

  • Powiększ tekst

Wysokie temperatury, sięgające kilkunastu stopni Celsjusza powodują, że rodziny pszczele budzą się do życia. Małopolscy pszczelarze obawiają się jednak nagłego marcowego ataku mrozu, który mógłby spowodować znaczne straty w pasiekach.

"Już w połowie lutego obserwowaliśmy pierwsze obloty pszczół" - poinformował PAP Janusz Kasztelewicz, prezes Związku Pszczelarzy Zawodowych i właściciel Gospodarstwa Pasiecznego "Sądecki Bartnik" w Stróżach k. Nowego Sącza.

Jak zaznaczył, podczas tak nietypowej, tegorocznej aury, kiedy temperatury na przełomie lutego i marca na południu Polski sięgają kilkunastu stopni Celsjusza, rozwój rodzin pszczelich ulega znacznemu przyspieszeniu, a matki zaczynają składać pierwsze jajeczka, które mają dać początek nowemu, wiosennemu pokoleniu pszczół.

"Bardzo niebezpieczny może być nagły powrót zimy, którego - jak na razie - nie można wykluczyć, mogący spowodować znaczne straty w pasiekach" - ostrzega pszczelarz.

Przypomina, że w związku z wcześniejszym ożywieniem, które zapanowało w ulach, pszczelarze powinni zajrzeć do pszczół i sprawdzić, jakim zapasem pokarmu dysponują. Wcześniejsza aktywność to szybsze spożycie przez owady zapasów zimowych. Zapasy te trzeba uzupełnić specjalnym ciastem miodowo-cukrowym.

Jeśli pszczoły nie dokonały pierwszych oblotów - zaznaczył Kasztelewicz - nie należy ich niepokoić niepotrzebnym zaglądaniem do wnętrz uli.

Według niego wiosennych, kompleksowych przeglądów pasiek powinno się dokonywać, gdy pogoda jest stabilna, a temperatura powietrza oscyluje wokół 15 stopni C.

Według danych Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, pszczelarstwem w województwie małopolskim zajmuje się ponad 5 tys. osób zorganizowanych w kilku związkach pszczelarskich, a także niezrzeszonych. Utrzymują oni około 80 tys. rodzin pszczelich.

(PAP)

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych