FAO: ceny żywności spadają … ale na świecie
Światowe ceny żywności spadły w czerwcu już trzeci miesiąc z rzędu, choć są nadal blisko rekordowo wysokiego poziomu z marca tego roku - podała w piątek Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa FAO.
Indeks cen żywności FAO, który monitoruje większość towarów spożywczych sprzedawanych na świecie, wynosił w zeszłym miesiącu średnio 154,2 punktów w porównaniu do 157,9 punktów w maju. Pomimo spadku, wskaźnik czerwcowy był nadal o 23,1 proc. wyższy niż rok temu i wzrósł pod wpływem rosyjskiej inwazji na Ukrainę, obaw o niesprzyjające warunki pogodowe, silny globalny popyt oraz wysokie koszty produkcji i transportu.
Czynniki, które w pierwszej kolejności doprowadziły do wysokich cen na świecie, pozostają w grze - skomentował główny ekonomista FAO Maximo Torero Cullen, cytowany przez agencję Reutera.
Do spadku indeksu w czerwcu przyczyniły się spadki indeksów cen olejów roślinnych, zbóż i cukru. Wzrosły natomiast indeksy cen nabiału i mięsa - przekazała FAO.
W oddzielnych szacunkach podaży i popytu na zboża FAO podniosła prognozę globalnej produkcji zbóż w 2022 r. do 2,792 mld ton z wcześniej oszacowanych 2,784 mld ton. To wciąż 0,6 proc. mniej niż światowa produkcja w 2021 roku. Indeks cen zbóż FAO spadł o 4,1 proc. od maja, ale nadal był wyższy o 27,6 proc. w stosunku do tego samego miesiąca w ubiegłym roku.
FAO przekazało, że czerwcowy spadek cen był spowodowany sezonową dostępnością nowych zbiorów na półkuli północnej, lepszymi warunkami upraw w niektórych krajach oraz wyższymi perspektywami produkcji w Rosji.
PAP/RO