Skandal w Lidlu. Mnóstwo zakażonych kurczaków
Niemiecki Lidl znów jest w centrum skandalu mięsnego. Według Fundacji Alberta Schweitzera, badanie mięsa drobiowego marki własnej Lidl „Metzgerfrisch” wykazało obecność wieloopornych drobnoustrojów w 71% testowanych próbek.
Badanie Fundacji wykazało również, że wiele kawałków mięsa zawierało niebezpieczne chorobotwórcze patogeny.
Lidl zapewnia, że regularnie kontroluje swoje produkty zwierzęce, jednak Fundacja Alberta Schweitzera i 15 innych organizacji dobrostanu zwierząt wzywają sklep do wprowadzenia standardów Europejskiej inicjatywy dla kurczaków w celu poprawy warunków hodowli i zmniejszenia ryzyka zdrowotnego.
Jak widać, warunki w hodowlach dostawców Lidla oznaczają nie tylko wiele nieszczęść dla zwierząt, ale są również niebezpieczne dla nas. Oczekujemy, że Lidl dotrze do źródła problemu, zacznie w końcu pracować nad poprawą warunków hodowli zwierząt i dołączy do Europejskiej inicjatywy dla kurczaków. W ten sposób może zmniejszyć zarówno cierpienie zwierząt, jak i niebezpieczeństwo dla ludzi – mówi Mahi Klosterhalfen, prezes Fundacji Alberta Schweitzera i podaje portal DlaHandlu.pl
Badania zostały przeprowadzone na 51 próbkach produktów mięsnych z kurczaka.
Zdecydowana większość próbek jest zanieczyszczona patogenami, które są potencjalnie niebezpieczne dla ludzi. Wysoki udział opornych na antybiotyki zarazków w mięsie jest absolutnie niepokojący, mówi dr Imke Lührs, specjalista chorób wewnętrznych, były ekspert Bundestagu i członek zarządu Doctors Against Factory Farming -podaje portal Dlahandlu.pl
Czytaj też: M. Maląg: „Dobrowolny ZUS” to brak minimalnej emerytury
Czytaj też: Cyfryzacja ZUS: Lekarz wystawi zwolnienie na smartfonie
dlahandlu, jb