Informacje

Włoskie specjały muszą być chronione / autor: Pixabay
Włoskie specjały muszą być chronione / autor: Pixabay

Na podróbkach tracą miliardy euro i mówią "basta!"

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 11 maja 2024, 11:00

  • Powiększ tekst

Na ponad 100 miliardów euro rocznie szacuje włoski związek rolników i producentów żywności straty branży z powodu podrabiania włoskich produktów spożywczych na wszystkich kontynentach. Obrona produktów pochodzących z Włoch i walka z podróbkami mobilizuje producentów, organizacje rolnicze i polityków.

Promocja marki „made in Italy” stała się jednym z priorytetów rządu Giorgii Meloni. Świadczy o tym zmiana nazwy resortu ds. rozwoju gospodarczego, jaki działał w poprzednich gabinetach, na ministerstwo ds. firm i Made in Italy.

Ministerstwo oświaty wprowadza od nowego roku szkolnego nowy profil klas w liceach, również pod nazwą „made in Italy”. Mają w nich być szkoleni przyszli specjaliści w dziedzinie promocji krajowej żywności. Na razie zapisy do klas o tym profilu są poniżej oczekiwań - piszą włoskie media.

Italian sounding

Jednym z elementów procederu fałszowania żywności jest zjawisko o globalnym zasięgu, określane po angielsku jako „Italian sounding” (włosko brzmiące). To chwyt marketingowy, polegający na używaniu włoskich nazw lub wymyślaniu nazw do nich podobnych, wykorzystywaniu ilustracji z Włoch albo flagi tego kraju na etykiecie, by w ten sposób zasugerować, że produkty pochodzą z Włoch.

Zjawisko to obserwowane jest bacznie przez władze od ponad 10 lat. Powstały już nawet grupy ekspertów, które monitorują przypadki fałszowania produktów.

Podróbek więcej niż oryginałów

W czołówce najczęściej fałszowanych produktów są sery: Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Według ekspertów, produkcja podróbek jest nawet większa niż oryginałów.

Wśród wędlin najwięcej jest podróbek szynki parmeńskiej.

Minister rolnictwa i suwerenności żywnościowej Francesco Lollobrigida chce z kolei zdyscyplinować włoskie restauracje na świecie.

Koniec z lokalami, które są rzekomo włoskie, ale używają zagranicznych produktów; dosyć z kucharzami, którzy nie umieją gotować po włosku i są obiektem drwin” — powiedział minister rolnictwa w wywiadzie.

Jego zdaniem należy opracować reguły, by chronić oryginalną włoską gastronomię na świecie i jej standardy.

Tradycja kulinarna wymaga ochrony

W Parmie, z której pochodzi Parmigiano Reggiano oraz słynna szynka, szczególnie widoczna jest niemal na każdym kroku promocja tamtejszych specjałów. To miasto w regionie Emilia-Romania uważane jest za włoską czy wręcz europejską stolicę żywności.

Znajduje się tam siedziba Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Instytucja ta oferuje niezależne doradztwo naukowe w dziedzinach dotyczących zagrożeń związanych z żywnością.

Cała Parma, pełna małych, prowadzonych niekiedy od wielu pokoleń sklepów z miejscowymi specjałami oraz tradycyjnych restauracji, jest ważnym ośrodkiem promocji włoskiej żywności i tradycji kulinarnych.

Walka ze zjawiskiem podrabiania produktów i +Italian sounding+ powinna być między innymi prowadzona poprzez uwrażliwienie na tradycje kultury kulinarnej - powiedziała PAP Alice Andrei z dyrekcji biura organizacyjnego największych we Włoszech targów żywności Cibus w Parmie.

Jak dodała, należy zwłaszcza cudzoziemcom przekazywać niezbędną wiedzę, by przekonać do tego, aby jedli oryginalne włoskie produkty.

Tegoroczne targi Cibus zgromadziły około 3 tysięcy producentów włoskiej żywności, co było rekordem tej imprezy. Firmy produkujące włoskie specjały prezentowały ją w ośmiu wielkich pawilonach. Padł też inny rekord: obecnych było ponad tysiąc nabywców zagranicznych, reprezentujących wielkie sieci sprzedaży. Byli także klienci z Polski.

Z Parmy Sylwia Wysocka (PAP)/bz

»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:

Złoto Glapińskiego. Będą kolejne zakupy!

Niemcy zmieniają głównego partnera handlowego

Rząd przelewa Polakom pieniądze. Masowe zgody na PPK

ABB zamyka fabrykę pod Łodzią. 400 osób do zwolnienia

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych