Informacje

Do produkcji wykorzystano odpady z owoców kakaowca, zawierające naturalny cukier. ZDJĘCIE ILUSTRACYJNE / autor: Pixabay
Do produkcji wykorzystano odpady z owoców kakaowca, zawierające naturalny cukier. ZDJĘCIE ILUSTRACYJNE / autor: Pixabay

Szwajcarzy mają recepturę lepszej czekolady. Z odpadów

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 4 czerwca 2024, 07:00

  • Powiększ tekst

Grupa szwajcarskich naukowców opracowała nową recepturę czekolady, do produkcji której wykorzystano odpady z owoców kakaowca, zawierające naturalny cukier. Nowa metoda produkcji czekolady jest bardziej zrównoważona od tradycyjnej – twierdzą badacze.

Nowy przepis opiera się na rozgnieceniu miąższu oraz łuski strąków kakao, z których powstaje słodki, włóknisty żel. Może on zastąpić cukier dodawany w produkcji czekolady. Według naukowców dzięki wykorzystaniu całego owocu kakaowca powstaje czekolada bardziej zdrowsza niż ta tworzona metodą tradycyjną.

Informują oni, że nowa metoda produkcji czekolady jest bardziej zrównoważona, gdyż zużywa o 6 proc. mniej wody i zasobów ziemi. Jednocześnie zwiększyła się emisja gazów cieplarnianych o 12 proc., ponieważ wymaga dodatkowego etapu suszenia, który pochłania duże ilości energii. Badacze zastrzegają, że jeśli skala produkcji będzie wysoka, a do suszenia miazgi wykorzysta się Słońce lub panele słoneczne, wówczas emisja gazów cieplarnianych może spaść.

»» O czekoladzie więcej czytaj tutaj:

Król czekolady jest w Unii jeden. A Polska?

Kryzys największy od 60 lat: czy zabraknie czekolady?

Problem ze słodyczą

Słodko-gorzkim odkryciem naukowców ze Szwajcarii jest problem z właściwym dawkowaniem słodzącego żelu, tak by czekolada była nie za słodka, ale też niezbyt gorzka. Badacze twierdzą, że znalezienie tej równowagi jest trudne.

Czekolada wyprodukowana w laboratorium jest podobna w konsystencji do gorzkiej czekolady i podobna w smaku do słodyczy produkowanych w Ameryce Południowej. Słodycz uwalnia się w ustach wolniej niż w przypadku tradycyjnej ciemnej czekolady, ale jest w niej więcej nut owocowych i kwaśnych.

PAP, sek

»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:

Praca z domu i 42 tys. zł miesięcznie. Nawet bez studiów

Nadchodzi DAC7: Unia skontroluje, co sprzedajesz w Internecie

Uwaga! Niemiecki potentat mleczarski wchodzi do Polski

Zemsta za protesty? Na wieś pójdzie fala wysokich kar

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych