Informacje

Refakturowanie – czym jest i kiedy się je stosuje?

Ewa Czech

  • Opublikowano: 10 września 2019, 20:00

  • Powiększ tekst

Prowadząc własną działalność gospodarczą możesz spotkać się z refakturowaniem. O ile wystawianie „zwykłych” faktur nie sprawia Ci problemu, tak refakturowanie może budzić sporo wątpliwości. Co to jest, kiedy się je stosuje i kto może podjąć się tej praktyki? Zobacz szczegóły i zdobądź najważniejsze informacje!

Refakturowanie to nic innego jak odsprzedanie usług po tej samej cenie, bez doliczania marży i prowizji. To dość częsta praktyka stosowana przez przedsiębiorców. Dokonując refakturowania odsprzedajesz np. usługi osobie, która faktycznie z nich skorzystała.

Refaktura – jak i do kiedy wystawić?

Wbrew pozorom wystawianie refaktury jest proste. Przepisy nie określają dokładnie poszczególnych kroków w tej kwestii, dlatego przyjęło się, iż refaktura wystawiana jest na zasadach ogólnych, podobnie jak „zwykła” faktura. W dokumencie musisz zawrzeć więc nazwę „faktura”. Warto jednak dopisać w podtytule, że chodzi tutaj o refakturowanie. Wystarczy, że użyjesz słowa „refaktura”.

Skoro zasady ogólne, to pokrywa się także termin wystawiania refaktury. Należy ją wystawić najpóźniej do 15-go dnia danego miesiąca po miesiącu, w którym usługa była wykonana bądź towar dostarczony.

Refakturowanie, a VAT

Jeśli odsprzedajesz usługę, co do zasady, powinieneś zastosować stawkę VAT za jaką kupiłeś daną usługę. Musisz tutaj jednak wziąć pod uwagę kwestię zwolnienia podmiotowego i przedmiotowego z VAT.

Refakturując usługę zakupioną od podatnika zwolnionego podmiotowo z VAT, nie naliczasz kwoty podatku VAT. Czynny podatnik VAT natomiast przy odsprzedaniu tejże usługi jest zobowiązany do naliczenia odpowiedniej stawki podatku VAT. Nieco inaczej jest przy refakturowaniu podmiotów zwolnionych przedmiotowo z VAT. Nie można w tym przypadku zastosować na fakturze stawki „zw”, dlatego nalicza się podstawową stawkę VAT – 23 proc.

Analizując kwestię refakturowania musisz pamiętać, że nie można jej stosować w stosunku do kosztów mających charakter pomocniczy do podstawowej usługi.

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych