Informacje

Zdjęcie ilustracyjne / autor: Pixabay
Zdjęcie ilustracyjne / autor: Pixabay

Jak długo jedzenie może leżeć poza lodówką?

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Absolwent studiów 1. stopnia na kierunku dietetyka, specjalność kliniczna na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Przygotowuje się do specjalizacji w dziedzinie dietetyki nefrologicznej

  • Opublikowano: 31 sierpnia 2023, 18:40

  • Powiększ tekst

Ciepłe czy wręcz upalne dni mają to do siebie, że częściej jadamy na świeżym powietrzu, a na stół czy blat wykładamy rozmaite dania, owoce czy warzywa. Czy jednak zastanawialiście się kiedyś, ile takie jedzenie może przeleżeć poza lodówką? Przedstawiamy odpowiedzi

Specjaliści ostrzegają

Jak co roku latem, Główny Inspektorat Sanitarny przestrzega przed zbyt długim przechowywaniem żywności poza lodówką. Jednocześnie podaje wskazówki oraz zasady bezpiecznego składowania żywności w czasie lata. Jak podkreślają, wysokie temperatury sprzyjają szybkiemu rozwojowi drobnoustrojów i psuciu się żywności.

Jak zrobić to bezpiecznie i skutecznie?

Jednym z głównych, a zarazem kluczowych czynników wpływających na namnażanie się drobnoustrojów i wynikającego z tego psucia się żywności jest wysoka temperatura, stąd zapewnienie odpowiedniej temperatury składowanej żywności okazuje się mieć pierwszorzędne znaczenie. Specjaliści radzą także, aby zawczasu planować zakupy spożywcze. Na sam dół koszyka powinny lądować produkty, które mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej oraz mają względnie długi czas przydatności do spożycia, na przykład kasze, ryże, mąki czy makarony. Natomiast na samą górę naszego koszyka powinniśmy kłaść żywność chłodzoną lub mrożoną, aby czas poza źródłem chłodzenia był możliwie jak najkrótszy.

GIS powołuje się także na dane opracowane specjalnie na potrzeby Światowej Organizacji Zdrowia. Zasady te obejmują między innymi sposób układania jedzenia w lodówce czy bezpieczny czas przechowywania danej żywności poza lodówką. Przedstawiamy najważniejsze zalecenia:

Po przygotowaniu żywności należy ocenić jej teksturę, barwę oraz zapach

Przygotowanych dań nie powinno pozostawiać się w temperaturze otoczenia przez okres dłuższy niż 2 godziny. W szczególności warto zwrócić szczególną uwagę na dania podawane na surowo lub półsurowo, jak np. tatar czy sushi, oraz produkty takie jak np. krem w ciastach czy bita śmietana

Utrzymanie żywności w odpowiedniej temperaturze jest najlepszym sposobem na zapobieganie wzrostowi drobnoustrojów oraz spowolnienie ich rozwoju

Gotowe dania, po uprzednim wystudzeniu, należy przechowywać w chłodzonym miejscu, a najlepiej w lodówce,

Podczas przechowywania produktów przede wszystkim powinniśmy oddzielić żywność surową od ugotowanej

W lodówce ugotowaną żywność należy przechowywać nad surową, tak aby zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego

Starajmy się odgrzewać żywność w odpowiedniej ilości, jaką jesteśmy w stanie spożyć; podczas odgrzewania żywności pamiętajmy o właściwej obróbce termicznej

Żywność, której nie będziemy w stanie przetworzyć lub spożyć, możemy zamrozić lub się nią podzielić

Pamiętajmy, że ujemne temperatury skutecznie ograniczają rozwój mikroorganizmów, jednak nie hamują zachodzących zmian chemicznych czy fizycznych – jeśli mrozimy lub ofiarowujemy żywność, zawsze zaznaczmy na opakowaniu datę przygotowania lub zamrożenia

O czym jeszcze pamiętać?

Przede wszystkim o czystości oraz higienie. Wśród podstaw leżą takie kwestie, jak mycie rąk (szczególnie ważne przed i po kontakcie z surową żywnością, zwłaszcza z surowymi jajami, mięsem czy owocami morza), czy zachowanie należytej czystości urządzeń kuchennych, takich jak noże czy deski do krojenia. Powinniśmy także zmieniać lub dokładnie myć deski do krojenia, kiedy kroimy na nich różne produkty, na przykład mięso, warzywa czy owoce morza.

Filip Siódmiak

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych