Informacje

Zdjęcie ilustracyjne / autor: fot. Pixabay
Zdjęcie ilustracyjne / autor: fot. Pixabay

TYLKO U NAS

Nieprawdopodobne wyniki składu kawy i herbaty – są wyniki inspekcji!

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Student dietetyki na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Pasjonat sportu i zdrowego odżywiania oraz aktywnego trybu życia. W wolnym czasie uwielbia poszerzać swoją wiedzę w oparciu o najnowsze odkrycia naukowe, czym dzieli się z czytelnikami w swoich felietonach

  • Opublikowano: 20 sierpnia 2024, 06:50

    Aktualizacja: 20 sierpnia 2024, 06:50

  • Powiększ tekst

Cement, tworzywa sztuczne i wiele innych substancji wykryto w składzie rynkowych kaw oraz herbat – informuje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Zanieczyszczone próbki

W analizie przeprowadzonej przez inspekcję stwierdzono obecność niedozwolonych substancji dodatkowych, niemogących w żaden być obecnych. Wśród substancji budzących największe zastrzeżenia znalazły się między innymi:

Muszle ślimaków

Kamyki

Fragmenty plastiku

Kawałki gałązek

Cement

Ptasie pióra

Badaniem zostały objęte zarówno produkty sprzedawane luzem, jak i w opakowaniach zbiorczych. W odróżnieniu od nietuzinkowych „znalezisk”, w przypadku cech organoleptycznych nie stwierdzono żadnych nieprawidłowości.

W znakowanych próbkach herbat znaleziono dodatkowe substancje do żywności, których obecność jest w tym konkretnym produkcie bezwzględnie zakazana. Chodzi o barwniki, takie jak tatrazyna (E 102), żółcień chinolinowa (E 104) czy amarant (E 123). Co więcej potwierdzono przypadki zmiany pomiędzy deklarowanym, a rzeczywistym składem herbat – w produkcie z dodatkiem borówek czy jagód podmieniano je na tańszą aronię. Natomiast w opakowaniach kawy znakowanej jako 100 % robusta znaleziono ziarna arabiki.

Wprowadzanie w błąd

Z przeprowadzonej analizy wynika, iż ponad połowa objętych badaniem produktów sprzedawanych luzem była błędnie oznaczona. Błędy dotyczyły głównie kwestii związanych z informacjami zamieszczanymi na etykietach. W przypadku niektórych brakowało wszystkich danych, inne natomiast wprowadzały konsumentów w błąd. Jednak największym zaskoczeniem było wykrycie dwóch produktów o przekroczonej dacie minimalnej trwałości określonej przez producenta.

O czym pamiętać przy zakupie?

Przede wszystkim o dokładnym i szczegółowym znakowaniu. Im więcej informacji, tym większa gwarancja, iż dany produkt nie jest zafałszowany. Klient powinien otrzymać informację o nazwie, wykazie składników oraz opisie wyrobu. W przypadku herbaty warto zawsze zwrócić uwagę na informacje czy produkt został wytworzony z liści krzaku Camelia sinensis.

»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:

Plan Hennig-Kloski. Schłodzić branżę drzewną na raty

Dlaczego Kursk? Nareszcie znamy cel ofensywy

Bruksela rozjedzie polski przemysł?

Likwidacja walcowni. 460 osób bez pracy w regionie

»» Najnowsze wydanie „Wywiadu Gospodarczego” oglądaj tutaj:

„Jeśli producent nie stosuje liści krzewu Camelia sinensis nie może nazywać swojego wyrobu herbatą i taka nazwa nie może pojawiać się w sklepie. Skład produktu powinien odzwierciedlać składniki faktycznie znajdujące się w produkcie, użyte do jego przygotowania wymienione w kolejności malejącej w momencie użycia” – przypomina Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w udostępnionym komunikacie.

Filip Siódmiak

»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:

Plan Hennig-Kloski. Schłodzić branżę drzewną na raty

Dlaczego Kursk? Nareszcie znamy cel ofensywy

Bruksela rozjedzie polski przemysł?

Likwidacja walcowni. 460 osób bez pracy w regionie

»» Najnowsze wydanie „Wywiadu Gospodarczego” oglądaj tutaj:

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych