Informacje
a rynku dostępne są między innymi jogurty, batony oraz napoje mleczne określane jako „wysokoproteinowe” / autor: Pixabay
a rynku dostępne są między innymi jogurty, batony oraz napoje mleczne określane jako „wysokoproteinowe” / autor: Pixabay

TYLKO U NAS

Czy produkty „wysokobiałkowe” są zdrowsze?

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Absolwent studiów 1. stopnia na kierunku dietetyka, specjalność kliniczna na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Przygotowuje się do specjalizacji w dziedzinie dietetyki nefrologicznej

  • Opublikowano: 2 czerwca 2025, 20:30

  • Powiększ tekst

W ostatnich latach dostrzegalny jest bardzo dynamiczny wzrost popularności produktów spożywczych o podwyższonej zawartości białka.

Na rynku dostępne są między innymi jogurty, batony oraz napoje mleczne określane jako „wysokoproteinowe”. Wzrost zainteresowania tego typu żywnością jest częściowo wynikiem rosnącej świadomości żywieniowej konsumentów oraz popularyzacji diet wysokobiałkowych, uznających się za „zdrowsze” głównie ze względu na ich potencjalny wpływ na uczucie sytości, kontrolę masy ciała czy wsparcie rozwoju masy mięśniowej.

Zdrowsze czy nie?

Mimo szerokiej dostępności i przystępnej formy produktów proteinowych, należy odpowiedzieć na pytanie czy ich spożycie w codziennej diecie może przynieść wymierny efekty w porównaniu do żywności konwencjonalnej. W większości przypadków możliwe jest bowiem pełne pokrycie zapotrzebowania na białko poprzez tradycyjne produkty spożywcze, takie jak: mięso, ryby, jaja, mleko i jego przetwory, a także nasiona roślin strączkowych.

W populacji ogólnej, szczególnie wśród osób prowadzących umiarkowanie aktywny tryb życia, suplementacja białka poprzez żywność funkcjonalną często okazuje się zbędna.

Produkty wysokobiałkowe mogą mieć uzasadnienie jedynie w wybranych sytuacjach – na przykład u osób z podwyższonym zapotrzebowaniem na białko (sportowcy, osoby w okresie rekonwalescencji, seniorzy z ryzykiem rozwoju sarkopenii), bądź u tych, którzy z różnych przyczyn mają trudności z dostarczeniem odpowiedniej ilości białka z codziennej diety. Wówczas jednak kluczowe staje się zwrócenie uwagi na jakość takich produktów – zarówno pod względem wartości biologicznej białka, jak i składu ogólnego.

Produkty wysokobiałkowe niejednokrotnie zawierają dodatki, takie jak cukry proste, substancje słodzące, aromaty, barwniki oraz białka o niższej wartości odżywczej.

Wybierając tego typu artykuły, warto wybierać te o najprostszym i możliwie najkrótszym składzie Należy również mieć na uwadze, iż produkty w formie płynnej wykazują zazwyczaj mniejszy potencjał sycący w porównaniu do form stałych, mimo zbliżonej zawartości białka.

Tak więc, żywność wysokobiałkowa może stanowić uzupełnienie diety, jednak nie powinna zastępować tradycyjnych źródeł białka w codziennym jadłospisie. Jej stosowanie powinno być celowane i uzasadnione konkretnymi potrzebami żywieniowymi, a nie wyłącznie uwarunkowane trendami konsumenckimi.

Filip Siódmiak

»» O diecie i zdrowiu czytaj tutaj:

Jaką wędlinę wybierze twój dietetyk?

Pleśń na kawałku żywności. Odkroić czy wyrzucić w całości?

Weryfikujemy dietetyczne mity!

»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych