Winnice przyjmują turystów
Blisko 60 proc. spośród 150 podkarpackich winnic przyjmuje turystów. "Nasi winiarze proponują im m.in. zwiedzanie winnic, degustacje, kupno wina" - powiedziała prezes Ewa Wawro z fundacji Galicja Vitis.
"Od kilku lat enoturystów, czyli turystów zwiedzających regiony winiarskie, w winnicach południowo-wschodniej Polski można spotkać niemal codziennie. Niektóre spotkania są wcześniej zaplanowane, ale wielu gości z kraju czy zagranicy zagląda do nas np. przy okazji pobytu w Bieszczadach, czy Beskidzie Niskim" - zauważyła Wawro.
Podkarpaccy winiarze proponują m.in. zwiedzanie winnic, rozmowy o uprawie winorośli, produkcji win oraz ich degustacje. W podróży po winnicach w regionie pomaga turystom przewodnik wydany przez Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia.
"Rośnie zainteresowanie naszymi winnicami, ale poprawia się również jakość usług proponowanych enoturystom, np. coraz więcej gospodarstw zapewnia noclegi i wyżywienia. Jeszcze trzy-cztery lata temu takich winnic było raptem kilkanaście" - dodała Wawro.
Wiele winnic sprzedaje swoje wyroby. "Odwiedzający chcą kupić nasze wina i zaprezentować je swoim znajomym. Chcą pokazać, że polskie wina w niczym nie ustępują tym wytwarzanym w starych krajach winiarskich. Nasze wina są typowe dla klimatu; określamy je mianem win północnych. Są atrakcyjne dla enoturystów przez swoją oryginalność i ograniczony dostęp" - zaznaczyła prezes.
Na Podkarpaciu jest ponad 150 winnic. Liczą od kilku arów do dwóch-trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20-40 arów. W południowo-wschodniej Polsce uprawia się winorośl głównie w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa, Przeworska i Rzeszowa.
Dominują odmiany odporniejsze, sprawdzone w lokalnym klimacie, m.in.: seyval blanc, hibernal, bianca, jutrzenka, johanniter na białe wina i rondo, regent, marechal foch oraz leon millot na czerwone.
Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku; świadczą o tym np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.
Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu. Stało się to w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski.
Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego stulecia. Pierwsza winnica powstała w Jaśle.
PAP/ as/