Informacje

Lasy Państwowe sprzedają dziczyznę

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 23 października 2017, 15:45

    Aktualizacja: 23 października 2017, 15:45

  • 0
  • Powiększ tekst

W dziewięciu nadleśnictwach podległych Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Olsztynie otwarto Punkty Sprzedaży Bezpośredniej, w których można kupić tusze jelenia, dzika i sarny. Utworzono je w ramach projektu rozwojowego „Zdrowa Żywność z Polskich Lasów

Jak poinformował PAP rzecznik olsztyńskiej RDLP Adam Pietrzak, Punkty Sprzedaży Bezpośredniej powstały w dziewięciu nadleśnictwach, które mają Ośrodki Hodowli Zwierzyny.

Takie punkty w nadleśnictwach Iława, Miłomłyn, Młynary, Nidzica, Nowe Ramuki, Olsztyn i Strzałowo oferują całe, nieoskórowane tusze trzech gatunków zwierząt łownych; jelenia, dzika i sarny. W nadleśnictwach Ciechanów i Lidzbark można kupić dodatkowo tusze danieli.

Punkt Sprzedaży Bezpośredniej powstał też w nadleśnictwie Świerklaniec w woj. śląskim. Ich utworzenie ma być początkiem realizacji jednego z projektów rozwojowych zapowiadanych przez Lasy Państwowe. Analiza finansowa i prawna działalności pierwszych takich punktów będzie podstawą do opracowania jednolitych zasad tworzenia ich w pozostałych Ośrodkach Hodowli Zwierzyny w kraju.

W kolejnym etapie projektu „Zdrowa Żywność z Polskich Lasów” przewidywane jest uruchomienie czterech sklepów z dziczyzną. Otwarcie pierwszego z nich - w siedzibie Generalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Warszawie - ma nastąpić pod koniec listopada. Potem mają zostać otwarte kolejne sklepy - w Olsztynie, Katowicach i Radomiu.

Według leśników, projekt ma służyć przede wszystkim promocji, a także poprawie dostępności dziczyzny i płodów runa leśnego. Zakłada również rozwój pszczelarstwa na terenach leśnych i rozwój gospodarki rybackiej w leśnych stawach. Realizację tego programu przewidziano na lata 2017-2019, a planowany budżet ma wynieść 6,4 mln zł.

Dalekosiężnym projektem Lasów Państwowych jest także zorganizowanie sieci producentów żywności z produktów pochodzących z lasów oraz wprowadzenie zasad certyfikacji podmiotów przetwarzających dziczyznę i inne płody lasu.

SzSz(PAP)

Powiązane tematy

Komentarze