Wreszcie! Wielka obniżka akcyzy dla małych browarów
Akcyza dla małych browarów ma zostać obniżona aż o 50 proc. Taki był plan Mateusza Morawieckiego jeszcze za czasów sprawowania przez niego funkcji ministra finansów. Ministerstwo Zdrowia było do tej pory przeciwne takiej zmianie
Planowana przez rząd zmiana rozporządzenia Ministra Rozwoju i Finansów z dnia 24 lutego 2017 r. w sprawie zwolnień od podatku akcyzowego (Dz. U. poz. 4301 1440) ma na celu wprowadzenie zwolnienia od akcyzy w wysokości 50 proc. kwoty akcyzy stawki bazowej dla wszystkich podatników produkujących piwo, którzy w roku kalendarzowym poprzedzającym rok podatkowy sprzedali do 200 tys. hektolitrów piwa. Unijne przepisy to umożliwiają.
Dziś na Komitecie Stałym Rady Ministrów Ministerstwo Zdrowia poinformowało o zmianie stanowiska - dowiedział się portal Polityka Zdrowotna. Ministerstwo Nie będzie blokować zmian w podatkach dla małych browarów.
Wcześniej opiniując propozycję obniżenia podatków resort zdrowia napisał: ” (…) należy wskazać, że przedstawiona argumentacja całkowicie pomija jedną z podstawowych funkcji objęcia napojów alkoholowych podatkiem akcyzowym, a mianowicie interes zdrowia publicznego.
Ministerstwo Zdrowia twierdziło wcześniej, że zgodnie z licznymi badaniami wyższa cena oznacza mniejszą konsumpcję, w tym przez młodzież. Dlatego obniżka akcyzy może spowodować większe spożycie alkoholu. Stanowisko w tej sprawie podpisał w listopadzie ówczesny minister zdrowia Konstanty Radziwiłł. Po rekonstrukcji rządu zastąpił go Łukasz Szumowski.
Ale część ekspertów zwracała uwagę, że przecież piwa z małych browarów są z reguły i tak droższe niż te produkowane masowo.
Obecna stawka akcyzy na piwo, która wynosi 7,79 zł od 1 hektolitra piwa, ma zostać obniżona do 3,90 zł. Obniżka będzie dotyczyć producentów piwa, którzy sprzedają do 200 tysięcy hektolitrów piwa rocznie.
Jak zapowiada wicepremier Morawiecki, rocznie na obniżeniu akcyzy dla browarów rzemieślniczych budżecie państwa straci 70 mln zł. Jednak, zdaniem ministra finansów, należy to posunięcie traktować jako inwestycję.
Według Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich pod koniec ubiegłej dekady w naszym kraju było zaledwie 30 podmiotów warzących piwo. Dziś jest ich już niemal 200. Chodzi m.in. o browary restauracyjne (w lokalu warzone i sprzedawane jest piwo), rzemieślnicze oraz inicjatywy kontraktowe.
za Polityka Zdrowotna, mw