Informacje
www.sxc.hu
www.sxc.hu

Alternatywa dla fast foodów? Polski schabowy z bułką

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 29 listopada 2012, 15:55

  • Powiększ tekst

Polską alternatywę dla międzynarodowego hamburgera chce wprowadzić na nasz rynek konsorcjum producentów z Górnego i Dolnego Śląska. Przygotowywana na ciepło bułka z kotletem schabowym miałaby być sprzedawana pod handlową marką SchaBIK.

Dziś w zakładach mięsnych, które mają dostarczać kotlety do gotowego produktu, przeprowadzono bicie rekordu Guinessa w przygotowaniu tych kanapek. Jak przekazał współpomysłodawca przedsięwzięcia Jan Akielaszek, w ciągu godziny udało się zrobić 454 kanapki, czyli ponad 7,5 na minutę. Kotlety schabowe do kanapek mają dostarczać zakłady mięsne z górnośląskich Świerklan, a bułki i panierkę - piekarnia z Wrocławia.

Jak powiedział przedstawiciel zakładów mięsnych z górnośląskich Świerklan, rozpoczęły się już rozmowy z potencjalnymi dystrybutorami kanapki, która miałaby być sprzedawana m.in. na stacjach benzynowych. Potencjalni chętni podpisywaliby umowę z konsorcjum na dystrybucję kanapek, ich przygotowanie miałoby się odbywać w miejscach sprzedaży. Dodał, że sposoby przygotowania kanapek zastrzeżono.

Projekt kartonowego trójkątnego opakowania kanapki zawiera informację, że produkt ma mieć masę 200 g, a w jego skład, prócz bułki i panierowanego kotleta schabowego, miałby też wchodzić polski ogórek konserwowy.

(PAP)

mtb/ amac/

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych