Informacje

Zdjęcie ilustracyjne / autor: Pixabay
Zdjęcie ilustracyjne / autor: Pixabay

Masz wysoki poziom cukru we krwi? Uważaj na serce

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Absolwent studiów 1. stopnia na kierunku dietetyka, specjalność kliniczna na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Przygotowuje się do specjalizacji w dziedzinie dietetyki nefrologicznej

  • Opublikowano: 9 października 2023, 22:00

  • Powiększ tekst

Wnioski płynące z najnowszych badań opublikowanych na łamach czasopisma naukowego „The Lancet Regional Health”, z sierpnia bieżącego roku mówią jasno: długotrwale utrzymujący się wysoki poziom cukru we krwi jest jedną z głównych przyczyn chorób sercowo-naczyniowych.

Jak to stwierdzono?

Badacze przyjrzeli się dokładniej danym medycznym ponad 427 tysięcy osób pomiędzy 40 a 69 rokiem życia. Respondentów podzielono na 4 grupy opierając się na ich stężeniu glukozy. Pierwsza grupa, to osoby z niskim poziomem cukru we krwi, druga ze stężeniami mieszczącymi się w normach. Trzecią grupę stanowiły osoby ze współistniejącymi stanem przedcukrzycowym, natomiast czwartą osoby ze zdiagnozowaną cukrzycą.

Wynikiem intensywnych badań, naukowcy doszli do wniosku, że osoby ze stanem przedcukrzycowym lub jeszcze nierozpoznaną cukrzycą są dużo bardziej narażone na rozwój chorób sercowo-naczyniowych, takich jak nadciśnienie, miażdżyca czy zawał niedokrwienny serca. Na nieszczęście, u mężczyzn ryzyko wystąpienia problemów zdrowotnych w obrębie układu krążenia było większe o 30% (zarówno wśród chorych ze stanem przedcukrzycowym, jak i tych ze zdiagnozowaną cukrzycą). Płeć żeńska natomiast okazała się być pod tym względem bardziej różnorodna i niejednoznaczna do stwierdzenia. Prawdopodobieństwo wystąpienia wskazanych schorzeń sercowo-naczyniowych wyniosło u pacjentek ze stanem przedcukrzycowym i zdiagnozowaną cukrzycą odpowiednio 47 i 33%. Stwierdzono także, że niski poziom glukozy działa jak swego rodzaju czynnik chroniący oraz minimalizujący ryzyko pojawiania się tychże chorób.

Wyniki tego eksperymentu wydają się więc potwierdzać wcześniejsze przypuszczenia środowiska lekarskiego, wedle których regularna kontrola glikemii jest niezmiernie istotna, nawet wtedy, kiedy każde odchylenie od normy nie daje o sobie wówczas znać.

Jak zapobiegać?

Jak zawsze, tak i w tym wypadku, najważniejsza jest profilaktyka. Na pierwszym miejscu jest więc zmiana swoich nawyków zarówno żywieniowych, jak i zdrowotnych. Powinniśmy więc postawić na regularną i umiarkowaną aktywność fizyczną, na przykład trening wytrzymałościowy lub siłowy, a nawet zwykły spacer. Unikajmy także wysokokalorycznych, wysokocukrowych oraz wysokoprzetworzonych produktów spożywczych. Niewskazane są także tłuste mięsa. W zamian jedzmy więcej warzyw oraz owoców (zwłaszcza o niskim indeksie glikemicznym), produktów pełnoziarnistych, suchych nasion roślin strączkowych oraz zdrowych tłuszczy. Jak podkreśla dyplomowana dietetyk Kelsey Costa cytowana przez Healthline, stan przedcukrzycowy jest tylko pierwszym sygnałem alarmowym, nie ostateczną diagnozą. Szansą na to, by zapobiec rozwojowi cukrzycy i związanych z nią schorzeń sercowo-naczyniowych. Wszytko leży więc w naszych rękach.

Flip Siódmiak

Na podstawie: https://www.healthline.com/health-news/prediabetes-increases-risk-of-heart-failure-stroke-and-other-conditions#Heart-related-risks-of-prediabetes

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych