Informacje

Sernik / autor: Pixabay
Sernik / autor: Pixabay

Przejadłeś się w święta? Po czym rozpoznać nadkwasotę żołądka?

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Student dietetyki na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Pasjonat sportu i zdrowego odżywiania oraz aktywnego trybu życia. W wolnym czasie uwielbia poszerzać swoją wiedzę w oparciu o najnowsze odkrycia naukowe, czym dzieli się z czytelnikami w swoich felietonach

  • Opublikowano: 28 grudnia 2023, 18:30

  • Powiększ tekst

Nadkwasota żołądka zaliczana jest do jednego z wielu problemów gastrycznych. Dotyka ona osób w każdym przedziale wieku, dlatego ważne jest jej wczesne rozpoznanie i wprowadzenie możliwie najszybszego leczenia. Obecnie potocznie mówi się, że jedynym i zarazem bezpośrednim objawem tego schorzenia jest zgaga. To prawda, ale jednak niepełna. Objawów towarzyszących istnieje bowiem o wiele więcej.

Nietypowe objawy

Zazwyczaj kojarzona jest z zarzutem kwaśnej treści pokarmowej z żołądka do przełyku (zgagą), bólami brzucha, uczuciem pełności czy wzdęciami. To jednak objawy bardzo charakterystyczne, znane większości i kojarzone z nadkwasotą. Istnieją jednak mniej znane, ale równie silnie powiązane objawy, których pojawienie się powinno zapalić u nas „czerwoną lampkę”. Są to między innymi:

• Pieczenie za mostkiem

• Przewlekła biegunka

• Utrata masy ciała

• Pieczenie gardła

• Kwaśny posmak w ustach

• Nieświeży oddech

• Suchy kaszel

• Bóle w klatce piersiowej

• Astma

• Ból ucha

• Przewlekłe zapalenie zatok

Nie powinniśmy lekceważyć żadnego z tych symptomów. Nieleczona nadkwasota żołądka może i nie jest bezpośrednim zagrożeniem życia, ale potrafi w znacznym stopniu wpłynąć na obniżenie komfortu naszego życia. Wraz z rozwojem prowadzi ona do refluksu żołądkowo-przełykowego, choroby wrzodowej żołądka, a także krwawienia z przewodu pokarmowego.

Dieta

Kluczową rolę w przypadku tej choroby odgrywa dieta, która musi być lekkostrawna. Prowadzona w prawidłowy sposób skutecznie łagodzi objawy, a nawet prowadzi do ustąpienia choroby. Należy zrezygnować z picia alkoholu, palenia papierosów oraz spożywania ostrych przypraw i wysoce przetworzonych potraw, które mogłyby wzmagać doświadczane dolegliwości i obciążać układ pokarmowy. Ograniczeniu powinny także ulec słodycze, nasiona roślin strączkowych, rośliny kapustne oraz strączkowe. Osoby z nadkwasotą żołądka powinny unikać napojów gazowanych, mocnej kawy czy herbaty. Należy zastąpić je niegazowaną wodą mineralną, rozcieńczonymi sokami na bazie warzyw u owoców. Potrawy powinny być przygotowywane na parze, najlepiej z dużą zawartością białka oraz dobrymi jakościowo tłuszczami, jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. Równie ważna jest regularność posiłków. Powinny one być spożywane co 2-3 godziny, w ilości nie mniejszej niż 5. Najlepiej jeść też mniejsze porcje, ale częściej.

Filip Siódmiak

Powiązane tematy

Dotychczasowy system zamieszczania komentarzy na portalu został wyłączony

Przeczytaj więcej

Dziękujemy za wszystkie dotychczasowe komentarze i dyskusje.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych.