
TYLKO U NAS
Co dzieje się, kiedy sięgasz po wodę w trakcie posiłku?
W przestrzeni publicznej wciąż funkcjonuje przekonanie, iż przyjmowanie wody lub innych płynów podczas spożywania posiłków może negatywnie wpływać na procesy trawienne, głównie poprzez rozcieńczanie soków żołądkowych i zaburzanie funkcjonowania układu pokarmowego.
Tego rodzaju poglądy często wiązane są z potencjalnym występowaniem objawów dyspeptycznych, takich jak wzdęcia, gazy czy zaparcia.
Korzystne działanie
Woda wypijana do posiłku jest szybko wchłaniana ze światła przewodu pokarmowego, a ewentualne rozcieńczenie treści żołądkowej ma charakter krótkotrwały i nie wpływa istotnie na działanie enzymów trawiennych ani ogólną efektywność trawienia.
Co więcej, umiarkowane popijanie posiłków może ułatwiać mechaniczne rozdrabnianie pokarmu, połykanie i transport treści pokarmowej w przewodzie pokarmowym. Może być korzystne zwłaszcza u osób z obniżonym wydzielaniem śliny, na przykład w przebiegu kserostomii, a także u małych dzieci i osób starszych.
Nie dla wszystkich
Niemniej jednak nadmierna podaż płynów w trakcie jedzenia może skutkować subiektywnym uczuciem pełności, zmniejszeniem apetytu oraz obniżeniem efektywności żucia, co w pewnych grupach, takich jak dzieci czy osoby starsze może nieść znaczące implikacje kliniczne.
Zbyt duże ilości płynów mogą również wpływać na pH soku żołądkowego, co u osób z chorobą refluksową przełyku może potencjalnie nasilać objawy, takie jak zgaga czy zarzucanie treści żołądkowej.
Z perspektywy metabolizmu energetycznego interesujący pozostaje aspekt wpływu rodzaju spożywanego napoju na poposiłkowe tempo utleniania tłuszczów.
Mówi się, iż spożycie wody – w przeciwieństwie do napojów zawierających kalorie, takich jak soki czy napoje gazowane – może skracać czas utrzymywania się podwyższonego poziomu insuliny po posiłku. W efekcie może przyspieszać powrót organizmu do fazy zwiększonego utleniania lipidów, nawet o około 2 godziny wcześniej w porównaniu do spożycia napoju kalorycznego.
Pić czy nie?
To zależy wyłącznie od indywidualnych preferencji, przyzwyczajeń oraz tolerancji jednostki.
Nie ma jednoznacznych danych wskazujących, aby umiarkowane spożywanie wody podczas posiłków miało niekorzystny wpływ na trawienie czy metabolizm. W wybranych przypadkach może wręcz stanowić element wspomagający procesy trawienne i metaboliczne, przy zachowaniu indywidualizacji zaleceń oraz umiarkowania ilościowego.
Jednakże jak w przypadku wszystkiego, tak i tutaj należy obserwować swój organizm i na tej podstawie decydować czy lepiej wypić szklankę wody w trakcie, 15 minut przed czy 15 minut po posiłku.
Filip Siódmiak
»» Inne porady dotyczące zdrowia i diety czytaj tutaj:
Pijesz kolorowe napoje? Uważaj, mogą prowadzić do choroby
Ulubione soki owocowe wcale takie zdrowe nie są
Nie pij herbaty w trakcie jedzenia!
»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.