Informacje

Produkty pszczele wykazują istotny potencjał w hamowaniu procesów karcynogenezy / autor: Pixabay
Produkty pszczele wykazują istotny potencjał w hamowaniu procesów karcynogenezy / autor: Pixabay

TYLKO U NAS

Miód i pszczele produkty działają przeciwnowotworowo

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Absolwent studiów 1. stopnia na kierunku dietetyka, specjalność kliniczna na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Przygotowuje się do specjalizacji w dziedzinie dietetyki nefrologicznej

  • Opublikowano: 24 grudnia 2024, 09:00

  • Powiększ tekst

Rocznie w Polsce rejestruje się ponad 160 tysięcy przypadków nowotworów złośliwych, co czyni tę grupę chorób jednym z największych wyzwań zdrowotnych. Istotną rolę w procesie karcynogenezy odgrywa dieta, a produkty pszczele, ze względu na swoje właściwości biologiczne, są przedmiotem intensywnych badań.

Pszczoły miodne produkują szereg związków biologicznie czynnych, takich jak miód, propolis, mleczko pszczele, pierzga, pyłek kwiatowy oraz jad pszczeli.

Istnieją opracowania potwierdzające przeciwnowotworowe oddziaływanie miodów pszczelich na hodowle komórek nowotworów: jelita grubego, piersi, nerki, pęcherza moczowego, płaskonabłonkowego jamy ustnej” – przyznała prof. dr hab. n. farm. Maria H. Borawska z Zakładu Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku podczas swojego wystąpienia w czasie Kongresu „Zdrowie Polaków” dotyczącego apiterapii w leczeniu różnych schorzeń”.

Badaliśmy miód gryczany, wielokwiatowy jasny i ciemny, wierzbowy w oddziaływaniu na komórki glejaka mózgu. Te miody pszczele oddziaływały wraz z temozolomidem (lekiem stosowanym w terapii pacjentów z nowotworami glejaka) również korzystnie na hamowanie przeżywalności komórek glejaka wielopostaciowego. Połączenie z lekiem stosowanym w chemioterapii okazało się korzystne i nie znosiło jego efektów” – podsumowała badaczka.

Miód

Miód, będący produktem przemiany nektaru roślinnego lub wydzielin roślinnych, wykazuje właściwości antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz immunomodulujące. Mechanizm jego działania przeciwnowotworowego związany jest głównie z obecnością polifenoli, takich jak chryzyna, kwercetyna i kemferol, które wykazują aktywność hamującą proliferację komórek nowotworowych w czerniaku, nowotworach nerki, szyjki macicy, wątrobiaku, okrężnicy i gruczolakoraku przełyku. Właściwości antyoksydacyjne miodu różnią się w zależności od jego rodzaju, przy czym miód gryczany charakteryzuje się najwyższą aktywnością w tym zakresie.

„Modelują odpowiedź immunologiczną, hamują syntezę DNA w komórce nowotworowej i rozwój nowotworu” – zaznaczyła specjalistka.

Jeśli wzrost raka jest szybki przy wysokich poziomach reaktywnych form tlenu (ROS), miód działa jako przeciwutleniacz, zapobiegając wzrostowi komórek rakowych, minimalizując stres oksydacyjny i wymiatając ROS. Z drugiej strony pod niskimi poziomami ROS może również działać jako prooksydant i promować wzrost komórek rakowych poprzez dalsze wytwarzanie ROS i maksymalizację stresu oksydacyjnego” – podkreśliła.

Pierzga

Pierzga, będąca produktem fermentacji pyłku kwiatowego z dodatkiem wydzielin pszczelich, stanowi bogate źródło białka roślinnego, aminokwasów, witamin i minerałów. Wykazuje właściwości odżywcze, przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne, a także stymuluje układ immunologiczny. Dzięki zdolności neutralizacji wolnych rodników może hamować procesy prowadzące do uszkodzenia DNA i rozwoju nowotworów.

Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli, również badany pod kątem działania przeciwnowotworowego, zmniejsza negatywne skutki terapii onkologicznych, w tym działania promieniowania. Redukuje objawy takie jak nudności, brak apetytu, łysienie, zapalenia, leukopenię czy zaburzenia snu.

Mleczko pszczele

Mleczko pszczele, substancja odżywcza produkowana przez pszczoły, odgrywa istotną rolę w żywieniu larw oraz królowej pszczół. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe w nowotworach piersi, płuc, prostaty, jelita grubego i czerniaka.

Propolis

Propolis, znany również jako kit pszczeli, jest mieszaniną żywic roślinnych, wosku pszczelego i wydzielin pszczelich, zawierającą około 300 związków chemicznych, w tym flawonoidy, kwasy fenolowe, witaminy i mikroelementy. Wykazuje szerokie spektrum aktywności biologicznej, obejmujące działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, immunomodulujące, regeneracyjne i antyangiogenne. Propolis wykazuje również bezpośrednie działanie przeciwnowotworowe, zwłaszcza wobec nowotworów odbytu, piersi, trzustki, płuc, żołądka, prostaty oraz nowotworów głowy i szyi.

Produkty pszczele, takie jak miód, propolis, pierzga i mleczko pszczele, wykazują istotny potencjał w hamowaniu procesów karcynogenezy, w tym proliferacji komórek nowotworowych, i mogą wspierać terapie onkologiczne, nie wpływając negatywnie na działanie chemioterapii. Szczególne znaczenie mają ich właściwości antyoksydacyjne, immunomodulujące i przeciwzapalne, które mogą ograniczać rozwój nowotworów oraz łagodzić skutki uboczne terapii. Dalsze badania są jednak niezbędne dla pełnego zrozumienia mechanizmów ich działania i potencjalnego zastosowania klinicznego.

Filip Siódmiak

Źródło: Panel „Apiterapia w leczeniu różnych schorzeń” – KLIKNIJ BY OBEJRZEĆ WIDEO

»» Inne porady dotyczące zdrowia i diety czytaj tutaj:

Jak przechowywać miód, aby nie stracił swoich właściwości?

Bez cukru”, a „bez dodatku cukru”. Rozumiesz różnicę?

Przez ten nawyk tyjemy szybciej. Jedz wolniej!

»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje.

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych