Jaki miód najchętniej kupują Polacy?
W tym roku pszczoły zbudziły się szybciej z zimowego snu. Niestety, nietypowa, zmienna pogoda sprawia, że pierwsze wiosenne zbiory miodu mogą być gorsze niż w poprzednich latach.
Według danych Polskiej Izby Miodu, statystyczny mieszkaniec Polski spożywa ok. 1 kg miodu rocznie, podczas gdy średnia dla krajów Europy Zachodniej to 1,7 kg. Włosi czy Niemcy jedzą ok. 2 kg rocznie, a Grecy aż 5 kg.
Jak przechowywać miód, aby nie stracił swoich właściwości?
Z badań wykonanych w marcu 2024 r. przez SW Research wynika, że 80 proc. mieszkańców Polski kupując miód, sprawdza jego rodzaj i to jest najważniejsze kryterium wyboru.
Najpopularniejszy jest .miód wielokwiatowy, który wybiera ponad 40 proc. klientów. Kolejne miejsca pod względem popularności zajmują odpowiednio: miód lipowy (11 proc.), spadziowy i gryczany (po 8 proc.) i akacjowy (7 proc.).
Spadziowy czy gryczany?
Zarówno produkcja, jak i spożycie miodu mają charakter regionalny - np. południowa część kraju specjalizuje się w wytwarzaniu odmiany spadziowej, zaś na północy wytwarzany jest miód wielokwiatowy oraz charakteryzujący się kremową konsystencją miód rzepakowy.
We wschodniej części Polski numerem jeden jest ciemny miód gryczany, o wyrazistym smaku. Zachodnia część kraju słynie zaś z produkcji miodów z nektaru kwiatów lipy i akacji.
Miód spadziowy jako jedyny nie powstaje z nektaru. Owady produkują go ze słodkiej spadzi, która osadza się na igłach i liściach niektórych gatunków drzew.
Pszczoły wierne kwiatom
Miody odmianowe powstają najczęściej w pasiekach położonych przy dużych skupiskach określonych drzew czy kwiatów, co sprawia, że pszczoły zbierają nektar głównie z jednego konkretnego gatunku rośliny. Ważna jest pora kwitnienia kwiatów.
Zwykle na przełomie maja i czerwca produkowany jest miód akacjowy, na przełomie czerwca i lipca – lipowy; miód wrzosowy pszczoły będą mogły wyprodukować dopiero jesienią.
Pszczelarze zwracają uwagę, że w tym roku, ze względu na anomalia pogodowe wczesną wiosną, rytm ten może zostać zakłócony.
Pszczoły miodne są wierne swoim kwiatom. Rodziny z konkretnych uli specjalizują się w zbieraniu nektaru z jednego gatunku roślin, przez co pracują szybciej i sprawniej. Jeśli pasieka stoi w pobliżu pól rzepaku, owady nauczą się zbierać nektar z tych kwiatów, których mają pod dostatkiem i będą to robiły aż do przekwitnięcia roślin.
Po kolorze, zapachu, smaku
Doświadczony pszczelarz jest w stanie rozpoznać rodzaj miodu po jego kolorze, zapachu i smaku - i w ten sposób go sklasyfikować - przypomina Stowarzyszenie Polska Izba Miodu. Podkreśla, że produkt wprowadzony do handlu przez polskie firmy przechodzi zaawansowane technologicznie badania jakości i składu.
„W ten sposób sprawdza się, czy miód jest wolny od pozostałości antybiotyków lub pestycydów, a dodatkowo precyzyjnie określa się rodzaj pyłków roślin, z jakich powstał” - wskazał Przemysław Rujna z Polskiej Izby Miodu.
Coraz większe wyzwanie
Zwrócił też uwagę, że w Polsce miód odmianowy - tzn. produkowany tylko z jednej rośliny, np. lipowy czy akacjowy - jest coraz rzadziej spotykany.
„Pozyskanie miodów odmianowych stanowi w naszym kraju coraz większe wyzwanie. Powodem jest m.in. zmieniający się klimat oraz zbyt rygorystyczne przepisy je kwalifikujące, odmienne od większości krajów UE” - wskazał Rujna.
Dodał, że alternatywą mogą być miody pochodzące z różnych regionów świata: miody lipowe z Rumunii czy akacjowe – np. z Chin.
Stowarzyszenie podkreśla, że istotne znaczenie w miodowym przemyśle UE odgrywa znany z intensywnego i przyjemnego zapachu miód lipowy. To kluczowy produkt eksportowy wielu krajów Europy Wschodniej, w tym Polski.
Anna Wysoczańska (PAP)/bz
»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:
3 mln Polaków nie będzie stać na prąd i gaz
Kiedy ujrzymy „Husarza”? Jest decyzja!