
Jaki miód najchętniej kupują Polacy?
W tym roku pszczoły zbudziły się szybciej z zimowego snu. Niestety, nietypowa, zmienna pogoda sprawia, że pierwsze wiosenne zbiory miodu mogą być gorsze niż w poprzednich latach.
Według danych Polskiej Izby Miodu, statystyczny mieszkaniec Polski spożywa ok. 1 kg miodu rocznie, podczas gdy średnia dla krajów Europy Zachodniej to 1,7 kg. Włosi czy Niemcy jedzą ok. 2 kg rocznie, a Grecy aż 5 kg.
Jak przechowywać miód, aby nie stracił swoich właściwości?
Z badań wykonanych w marcu 2024 r. przez SW Research wynika, że 80 proc. mieszkańców Polski kupując miód, sprawdza jego rodzaj i to jest najważniejsze kryterium wyboru.
Najpopularniejszy jest .miód wielokwiatowy, który wybiera ponad 40 proc. klientów. Kolejne miejsca pod względem popularności zajmują odpowiednio: miód lipowy (11 proc.), spadziowy i gryczany (po 8 proc.) i akacjowy (7 proc.).
Spadziowy czy gryczany?
Zarówno produkcja, jak i spożycie miodu mają charakter regionalny - np. południowa część kraju specjalizuje się w wytwarzaniu odmiany spadziowej, zaś na północy wytwarzany jest miód wielokwiatowy oraz charakteryzujący się kremową konsystencją miód rzepakowy.
We wschodniej części Polski numerem jeden jest ciemny miód gryczany, o wyrazistym smaku. Zachodnia część kraju słynie zaś z produkcji miodów z nektaru kwiatów lipy i akacji.
Miód spadziowy jako jedyny nie powstaje z nektaru. Owady produkują go ze słodkiej spadzi, która osadza się na igłach i liściach niektórych gatunków drzew.
Pszczoły wierne kwiatom
Miody odmianowe powstają najczęściej w pasiekach położonych przy dużych skupiskach określonych drzew czy kwiatów, co sprawia, że pszczoły zbierają nektar głównie z jednego konkretnego gatunku rośliny. Ważna jest pora kwitnienia kwiatów.
Zwykle na przełomie maja i czerwca produkowany jest miód akacjowy, na przełomie czerwca i lipca – lipowy; miód wrzosowy pszczoły będą mogły wyprodukować dopiero jesienią.
Pszczelarze zwracają uwagę, że w tym roku, ze względu na anomalia pogodowe wczesną wiosną, rytm ten może zostać zakłócony.
Pszczoły miodne są wierne swoim kwiatom. Rodziny z konkretnych uli specjalizują się w zbieraniu nektaru z jednego gatunku roślin, przez co pracują szybciej i sprawniej. Jeśli pasieka stoi w pobliżu pól rzepaku, owady nauczą się zbierać nektar z tych kwiatów, których mają pod dostatkiem i będą to robiły aż do przekwitnięcia roślin.
Po kolorze, zapachu, smaku
Doświadczony pszczelarz jest w stanie rozpoznać rodzaj miodu po jego kolorze, zapachu i smaku - i w ten sposób go sklasyfikować - przypomina Stowarzyszenie Polska Izba Miodu. Podkreśla, że produkt wprowadzony do handlu przez polskie firmy przechodzi zaawansowane technologicznie badania jakości i składu.
„W ten sposób sprawdza się, czy miód jest wolny od pozostałości antybiotyków lub pestycydów, a dodatkowo precyzyjnie określa się rodzaj pyłków roślin, z jakich powstał” - wskazał Przemysław Rujna z Polskiej Izby Miodu.
Coraz większe wyzwanie
Zwrócił też uwagę, że w Polsce miód odmianowy - tzn. produkowany tylko z jednej rośliny, np. lipowy czy akacjowy - jest coraz rzadziej spotykany.
„Pozyskanie miodów odmianowych stanowi w naszym kraju coraz większe wyzwanie. Powodem jest m.in. zmieniający się klimat oraz zbyt rygorystyczne przepisy je kwalifikujące, odmienne od większości krajów UE” - wskazał Rujna.
Dodał, że alternatywą mogą być miody pochodzące z różnych regionów świata: miody lipowe z Rumunii czy akacjowe – np. z Chin.
Stowarzyszenie podkreśla, że istotne znaczenie w miodowym przemyśle UE odgrywa znany z intensywnego i przyjemnego zapachu miód lipowy. To kluczowy produkt eksportowy wielu krajów Europy Wschodniej, w tym Polski.
Anna Wysoczańska (PAP)/bz
»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:
3 mln Polaków nie będzie stać na prąd i gaz
Kiedy ujrzymy „Husarza”? Jest decyzja!
Polski cud komputerowy! Robi tyle co 50 tys. laptopów
Turów już nie zabiera wody Czechom
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.