TYLKO U NAS
Wigilijne karpie słabo oznakowane
Karp od lat jest nieodłącznym elementem wigilijnej tradycji. W wielu domach wciąż kupuje się go jako żywą rybę dopiero w Wigilię, często w ostatnich godzinach przed wieczerzą, by na świąteczny stół trafił jak najświeższy. Przedświąteczny pośpiech sprzyja jednak mniejszemu zwracaniu uwagi na detale dotyczące pochodzenia produktu.
Tuż przed Bożym Narodzeniem Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych skontrolowała karpie sprzedawane w sklepach, na targowiskach i bazarach w kilku miastach, m.in. w Warszawie, Bydgoszczy i Szczecinie. Sprawdzano zarówno całe ryby, jak i filety czy dzwonki.
Najwięcej zastrzeżeń dotyczyło oznakowania. Okazało się, że co trzecia partia karpia miała braki w informacjach dla konsumentów. Najczęściej nie podawano metody produkcji, obszaru hodowli, pełnej nazwy ryby lub danych producenta. To właśnie te informacje pomagają świadomie wybrać karpia na wigilijny stół i mieć pewność, że świąteczna tradycja idzie w parze z jakością.
Grzegorz Szafraniec, Wiadomości Agro telewizji wPolsce24
»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje
»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:
Chińskie cła na polskie mleczarnie
„Substancje zakazane”. Nawrocki ostro o Mercosur
Co premier Tusk wypisuje? Najnowszy sondaż nie pozostawia złudzeń
»»Premier Tusk tankuje za 5,18 – oglądaj w telewizji wPolsce24
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.