Informacje
Fot. Freeimages/André Montejorge
Fot. Freeimages/André Montejorge

Drób i wołowinę z Polski można eksportować do Egiptu

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 4 marca 2016, 12:31

  • Powiększ tekst

Rynek egipski został otwarty dla polskiego mięsa drobiowego i wołowego - poinformował w piątek resort rolnictwa. Stało się to "w wyniku długotrwałych i intensywnych negocjacji prowadzonych przez Główny Inspektorat Weterynarii" - zaznaczyło ministerstwo.

"1 marca 2016 r. egipska służba weterynaryjna poinformowała polską placówkę dyplomatyczną w Kairze o akceptacji wzorów świadectw zdrowia dla mięsa drobiowego i dla mięsa wołowego eksportowanych z Polski do Egiptu, umożliwiając tym samym eksport z dwóch zatwierdzonych zakładów drobiowych i jednego wołowego" - czytamy w komunikacie.

Według resortu egipscy inspektorzy planują przyjazd do Polski na początku drugiego kwartału 2016 r., "w celu kontroli kolejnych zainteresowanych zakładów drobiarskich i wołowych oraz rozszerzenia listy zatwierdzonych podmiotów".

(PAP)

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych