Informacje

Zdjęcie ilustracyjne / autor: pixabay.com
Zdjęcie ilustracyjne / autor: pixabay.com

Francuzi chcą więcej francuskiego mięsa

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 21 kwietnia 2021, 19:20

  • Powiększ tekst

We Francji będzie wprowadzony obowiązek oznaczania pochodzenia mięsa, również spożywanego w restauracjach i kantynach; od lata nakaz będzie dotyczył również drobiu - zapowiedział w środę minister rolnictwa Julien Denormandie.

Obowiązek informowania o pochodzeniu mięsa ministerstwo rolnictwa chce rozszerzyć również w przyszłości na produkty przetworzone.

Większość kurczaków pochodzi z Ukrainy, Brazylii. Ale bardzo mało z Francji - powiedział Denormandie w radiu RMC. Jako rodzic chcę wiedzieć, co jedzą moje dzieci – podkreślił minister, który ma czworo dzieci.

Celem rządu jest również przegląd zasad gry w negocjacjach taryfowych między rolnikiem, pośrednikiem i branżą spożywczą, aby zwiększyć dochody z rolnictwa – zapewnił Julien Denormandie.

W tym roku problemy w negocjacjach taryfowych między rolnikami a hurtownikami spotęgował we Francji kryzys zdrowotny i gospodarczy oraz wzrost cen zbóż.

Minister rolnictwa chciał również osiągnąć cel 15 proc. ekologicznych gruntów rolnych we Francji na koniec pięcioletniej kadencji prezydenta Emmanuela Macrona w przyszłym roku, ale jak stwierdził nie uda się tego w pełni zrealizować.

Myślę, że będziemy na poziomie 12,5 proc.– ocenił Julien Denormandie.

Rząd zamierza wesprzeć rolników produkujących żywność w ekologicznych uprawach kwotą 1,1 mld euro kredytów z funduszy europejskich i krajowych.

PAP/RO

CZYTAJ TEŻ: Rząd luzuje część restrykcji w 11 województwach! Wracają m.in. fryzjerzy

Powiązane tematy

Dotychczasowy system zamieszczania komentarzy na portalu został wyłączony

Przeczytaj więcej

Dziękujemy za wszystkie dotychczasowe komentarze i dyskusje.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych.