Obfitość tajlandzkiego cukru na globalnym rynku
Początek 2014 roku był dobry dla inwestorów na rynku cukru – ze względu na obawy dotyczące podaży tego surowca w Brazylii, ceny cukru w lutym dynamicznie wzrosły. Jednak kolejne miesiące przyniosły powrót do znanego scenariusza na tym rynku.
Od początku 2011 r. na wykresie kontraktów na cukier widać długotrwały trend spadkowy i wiele wskazuje na to, że bieżący rok również zakończy się dla notowań tego surowca na minusie.
Główną przyczyną takich przewidywań jest spora podaż cukru na globalnym rynku. International Sugar Organization szacuje, że w tym sezonie nadwyżka cukru na świecie wyniesie 4 mln ton. W przyszłym sezonie (2014/2015) ma ona się zmniejszyć do 1,3 mln ton ze względu na większą globalną konsumpcję cukru – nie zmienia to jednak faktu, że od kilku lat światowy popyt na cukier nie nadąża za produkcją tego surowca.
Obecnie uwagę inwestorów na rynku cukru przyciąga Tajlandia. Kraj ten produkuje coraz więcej tego surowca i z coraz większą determinacją chce go sprzedać na globalnym rynku. W sezonie 2013/2014 w Tajlandii wyprodukowano 11,3 mln ton cukru – to historyczny rekord dla tego kraju. Z kolei Office of Cane and Sugar Board (OCSB) szacuje, że w 2014 r. eksport cukru z tego azjatyckiego kraju osiągnie rekordowe 8,8 mln ton.
Wielu traderów jednak wątpi w ten optymistyczny scenariusz. Znaczna część wyprodukowanego w Tajlandii cukru, zaoferowanego na nowojorskiej giełdzie, nie została jeszcze sprzedana. Eksporterzy cukru decydują się z tego powodu na coraz większe obniżki cen sprzedawanego surowca. To zaś powoduje wyraźną presję podaży na notowania cukru na globalnym rynku.
Taka presja może się utrzymać również w kolejnym roku. Tajlandia planuje bowiem zwiększenie areału upraw trzciny cukrowej w kolejnym roku, co sprawi, że produkcja cukru w tym kraju może wzrosnąć nawet o kolejny milion ton. W zasadzie jedyną szansą na trwały powrót do zwyżki na wykresie cukru jest wyraźny wzrost konsumpcji cukru na świecie. Pomóc mogłyby także ewentualne kłopoty z podażą tego surowca w Brazylii, lecz na razie również w tym kraju podaż cukru jest spora.